zdravé jídlo - ryba

Alzheimerovu chorobu by mohla přibrzdit zdravá strava

Zdravá strava by podle vědců mohla u nemocného přibrzdit Alzheimerovu chorobu. Jídlo bohaté na vitamíny a ryby totiž podle nich chrání mozek před stárnutím, naopak nekvalitní jídlo má opačný efekt. O nové studii amerických vědců informoval server BBC.

U starších lidí s vyššími hodnotami vitamínů a omega-3 mastných kyselin v krvi pozorovali neurologové méně případů zhoršení mozkových funkcí a lepší mentální výkony. Trans tuky, které se nacházejí v pokrmech z rychlého občerstvení, vědci spojili s horšími výsledky neurologických testů, které jsou typické pro Alzheimerovu chorobu.

Britská lékařská charita v této souvislosti vyzvala k intenzivnější práci na nových poznatcích v oblasti stravy a demence. Jako nejlepší prevenci neurologických onemocnění označila vyváženou stravu bohatou na zeleninu a ovoce, pravidelnou fyzickou aktivitu, vyvarování se kouření a pravidelné kontroly hladiny cholesterolu a krevního tlaku u lékaře.

Vědci se při zkoumání Alzheimerovy choroby zaměřili spíš na krevní rozbory než na složení jídelníčku jednotlivých lidí. Prověřili krevní vzorky 104 zdravých lidí ve věku asi 87 let, u nichž bylo zaznamenáno jen minimální nebezpečí Alzheimerovy choroby. Ti z nich, kteří měli v krvi více vitaminu B, C, D a E lépe prospívali v testech paměti a myšlení. Lidé s vyšší hladinou omega-3 mastných kyselin byli podobně úspěšní. Nejhůře dopadli lidé s vysokými hodnotami trans tuků v krvi, které pocházejí z pokrmů z rychlého občerstvení, dále z koláčů, sušenek a také ze smažených jídel.

Vědci z Institutu pro zdraví a vědu Oregonské univerzity, Portlandského zdravotnického centra a Oregonské státní univerzity pak provedli skenování mozku 42 účastníků studie. Ten ukázal, že zdravě se stravující lidé měli větší objem mozku, než ti s vyšší hladinou trans tuků v krvi.

Jak poznamenal autor studie Gene Bowman z Oregonské státní univerzity, výsledky je ještě třeba ověřit, nicméně předpoklad, že by bylo možné ovlivnit objem mozku pouze správnou stravou, je převratný.

Alzheimerova choroba je jedním z nejčastějších důvodů demence. Mezi symptomy onemocnění patří ztráta paměti, změny nálady, problémy s komunikací a myšlením. Žádný z těchto faktorů nebyl určen jako jediný způsobující onemocnění. Jedná se o jejich kombinaci ve spojení s věkem, genetickými předpoklady, životním prostředím, životním stylem a celkovým zdravím, připomněla BBC.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.