Přetrvávají obtíže po zápalu plic a zánětu pohrudnice

Otázka

Dobrý den, je mi 26 let, jsem necelých 14 dní po zápalu plic a zánětu pohrudnice. Už od začátku léčby kašel žádný, teploty žádné, dobraná druhá antibiotika před 3 dny (1. ATB augmentin, 2. ATB klacid 500). Úlevu žádnou nepociťuji, naopak větší pálení na zádech a v oblasti hrudníku a prsou. Dle rtg jsem prý v pořádku. Zajímalo by mě tedy, proč ani po druhých ATB následky nezmizí, naopak je pálení intenzivnější, občas mám zimnici.

Odpověď

Dle obvodní lékařky jsem prý v pořádku a bolesti časem vymizí (vystačila si pouze ze zprávou z rentgenu), po 14 dnech mě poslala do práce. Můžete mi prosím poradit, jak se těchto obtíží zbavit? Nerada bych zase po týdnu skončila na neschopence. Děkuji za radu.

MUDr. Marta Šimůnková:
Jak se potíží zbavit bez vyšetření jen podle negativního nálezu na rtg, vám neumím poradit. Lepší by bylo vyšetřit ještě zánětlivé markery (alespoň CRP) a postupovat podle výsledků. Po vážnějším zápalu plic se zpravidla doporučuje několikatýdenní rekonvalescence. Zánět pohrudnice bolí, protože se mezi jejími listy utvoří srůsty a ty při dýchání bolí. Než se stav upraví, trvá to mnohdy několik týdnů.