Darování ledviny

Otázka

Dobrý den, chtěl bych darovat ledvinu své neteři. Pracuji jako řidič kamionu. Nebudu mít nějaké problémy s častým močením na cestách nebo podobně?

Odpověď

MUDr. Marta Šimůnková:
Takových dotazů, jako je ten váš, bych uvítala v naší poradně více! Gratuluji Vám k rozhodnutí, věnovat své neteři část svého těla, která jí zachrání život, která jí dovolí aktivně a bez vážnějších zdravotních problémů vést normální život, prožít normální dětství! Ne nadarmo se říká v IKEM „Láska prochází ledvinou“.
Podle sledování, která vede IKEM, žijí dárci ledviny ve zdraví déle, protože jim je věnována zdravotní i preventivní péče nejvyšší možné kvality. S výjimkou období přípravy, odběru a pooperačního období v řádu týdnů by váš další život neměl být nikterak omezen. Setkala jsem se s dárkyní, která po třech týdnech po odběru jezdila (a doposud jezdí) na koni. Podrobné informace Vám určitě poskytne Koordinační Transplantační Centrum IKEM. Znám sourozence (pánové nad 55 let), z nichž oba jak dárce, tak příjemce jezdí po Evropě na Harley. V současnosti je riziko pro dárce minimální. Dárci žijí normálním životem, mohou vykonávat svou profesi. „Zbylá“ ledvina (je nutné pečlivé předoperační vyšetření, zda jsou ledviny plně funkční) zcela převezme všechny „povinnosti“ za darovanou. Časté močení bývá způsobeno poruchou v močovém měchýři, nebo zbytněním prostaty. S ledvinou tak moc nesouvisí.