Opakované infekce močových cest

Otázka

Dobrý den, je mi 26 let a poslední rok a půl trpím na opakované infekce močových cest. Naposledy mi byly zjištěny bakterie E-coli jak v krvi, tak v moči. Skončila jsem na urologii s tím, že mám ledviny v pořádku a močovou trubici také. Již 3 měsíce beru antibiotika Nitrofurantoin. Ten jsem teď vysadila a dostala jsem zase infekci. Urolog řekl, že to bude chtít dlouhodobou léčbu, ale antibiotika mi zničily trávení a dostala jsem i vaginální mykózy. Také beru Betaloc na srdce, ten s tím snad spojitost nemá. Snažím se hodně pít, udržovat nohy a záda v teple a nic nepomáhá. Už si nevím rady. Také občas cítím v močové trubici jako by trnutí nebo jak to mám popsat. Je to nekonečný kolotoč. Dočetla jsem se, že to může být i z pohlavního styku, to bych neměla s partnerem vůbec spát? Často se mi na mandli objeví čep, sám zase zmizí, může to mít s infekcí spojitost?

Odpověď

MUDr. Marta Šimůnková:
Čep na mandlích opravdu může mít spojitost s infekcí močových cest. Bylo by dobré pátrat po tom, zda ve vašem těle někde jinde nesídlí infekční ložisko – tedy například v mandlích, dutinách, zubech, gynekologickou infekci… Věřím, že byli urologové pečliví a vyloučili anomálii močových cest (například vesikouretrální reflux a další).

K sexuálnímu styku – samotný pohlavní styk při dodržení hygienických pravidel infekci močových cest nevyvolá, některé temperamentnější sexuální praktiky však mohou podráždit a vyvolat zánět (říká se tomu honeymoon cystitis = líbánkový zánět močového měchýře). Při chronickém průběhu infekce močových cest může sexuální styk zhoršit potíže. Těžko lze sexuální styk přísně zakazovat, ale je nutné bezpodmínečně dodržovat přísná hygienická pravidla a vyvarovat se do vyléčení všech praktik, které dráždí močovou trubici nebo při kterých hrozí zavlečení infekce do močové trubice. Dlouhodobá léčba antibiotiky je nutná. Je to prevence zánětlivého zjizvení ledvin, které může vést až k ledvinnému selhání.