Nepříjemné pocity, bolesti, brnění

Otázka

Dobrý den, letos mi bude 60 let. Po infuzi Dexony v září 2008 (na uvolnění krční páteře) mi propukly výrazné potíže, které lékaři označují jako nespecifické projevy. Bezprostředně po infuzi se přechodně zhoršila citlivost a hybnost pravé nohy, měla jsem silné pálení rukou a nohou a do dnešního dne se stále opakují v různé intenzitě tyto potíže: „Elektrický proud“ od hlavy do paží, horkost až svírání v temeni hlavy, návaly horka v obličeji, brnění („štípání“) obličeje (rtů, jazyka, zubů) pocit pálení a svírání v nohách – například horkost chodidel, nártů, svírání a bolesti kolem kotníků aj. bolesti rukou a holenních kostí stěhovavá horkost až silné pálení („štípání“) střídavě po celém těle, zimniční návaly do zad a pánve – jak bych měla něčím napadené celé tělo.

Odpověď

Z neurologického hlediska není výrůstek, který mám na krční páteři příčinou uváděných potíží. Z gynekologického hlediska lze údajně s ohledem na popsané pocity a vysoké hodnoty FSH (85) uvažovat o projevech klimakterického syndromu. V posledních dnech mi velmi výrazně stoupl krevní tlak a bylo mi řečeno, že mám vyšší hodnoty kortisolu – 800. Zatím užívám léky na cholesterol, tlak a astma, příležitostně na gastritidu. Prosím o Váš názor, co může být příčinou mých problémů a případně, jak je léčit. Děkuji předem za Vaši odpověď.

MUDr. Marta Šimůnková:
U vás zřejmě půjde o kombinaci vícero příčin, které akcentují klimakterický syndrom (poruchy čití, horkost). V tomto období může stoupnout i krevní tlak – i hypertenze však může vyvolat popisované potíže. Hladina kortizolu je velmi proměnná a stoupá například při větší námaze, při stresu apod. Poraďte se s gynekologem a internistou. Bude nutné upravit léčbu hypertenze a gynekolog vám může poradit, zda je pro vás vhodná léčba klimakterického syndromu.