Chondrosa ploténky

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se touto cestou zeptat na pár otázek týkajících se mého zdraví. Je mi 30 let a v únoru jsem upadla na snowboardu, po pár týdnech byly bolesti tak nesnesitelné, že jsem musela vyhledat lékaře, byla jsem okamžitě hospitalizována a podstoupila jsem magnetickou resonanci, kde mi zjistili nález CHONDROSA PLOTÉNKY L5 M51.1. Neuroložka mi sdělila, že je nutná operace.

Odpověď

Podstoupila jsem infúzní léčbu, pak rehabilitace, pouze solux a měkké techniky. Momentálně jsem doma a šetřím se, chodím na procházky. Musím říct, že jsem téměř bez bolestí ani prášky na bolest neberu a jde to. Chci se vás tedy zeptat, zda je opravdu tato operace neodkladná, či by se nedal můj zdravotní stav řešit jiným způsobem. Můj druhý dotaz zní, zda mohu alespoň cvičit nějaké lehčí cviky na bříško. Možná je zde důležité sdělit, že se zády jsem měla potíže již dříve a minulý rok na podzim jsem měla problém v zahraničí, kde jsem byla na adrenalinové atrakci po moi, z níž mne bohužel vezli přímo k lékaři, protože jsem si nejspíše zablokovala záda v dolní části.

MUDr. Marta Šimůnková:
Na otázku vám nemohu odpovědět, protože neznám stav vaší páteře. Chondróza ploténky znamená, že v ploténce jsou degenerativní změny, o tíži nic neříká. Vzhledem k dlouhodobosti potíží, budou asi pokročilejší, ale to se jen domnívám. O pohybových aktivitách se budete muset poradit také s vaší neuroložkou. Svou radou bych vám mohla ublížit.