Bolesti v podbřišku

Otázka

Je mi 30 let, mám 3 děti. Nejmladší je 22 měsíců a stále ji tak 2-3x denně kojím (večer,v noci a ráno). V říjnu jsem měla nějaký horší nález na čipku, byl mi předepsán macmiror, ten jsem využívala, ale asi za měsíc mě začalo pálit v pochvě a taky močová trubice, žádný zvláštní výtok nepozoruji. Šla jsem k doktorce a ta mi řekla, že přeléčíme pochvu a ta bolest moč. trubice bude asi přenesená z pochvy. Dostala jsem betadine čípky, došlo po nich k zlepšení, ale po vysazení je to zase stejné. Bolest pochvy a moč. trubice a taky v podbříšku. Tak nevím, jestli na to nemůže mít vliv to dlouhé kojení a nebo nechápu proč mám pořád takové problémy, dřív jsem na nic takového netrpěla…Jinak jsem byla po půl roce na dalším konrolním stěru, ale výsledky ještě nevím… Můžete mi prosím poradit.

Odpověď

Podle nasazené léčby a příznaků usuzuji, že od začátku jde o gynekologickou infekci a opakovaný zánět. (Mohu se mýlit, nevyšetřila jsem Vás  neviděla výsledky vyšetření.)
Vzhledem k průběhu a potížím nelze vyloučit ani hluboký pánevní zánět. Nevím a nemám dost informací k tomu, abych mohla posoudit závažnost změn na čípku a jejich souvislost se zánětem (ten se léčí přípravky, které jste jmenovala).
 Určitě se dotažte na výsledky vyšetření, pravděpodobně by neškodilo dobré prověřit „celkové“ známky zánětu (sedimentace, lépe CRP, krevní obraz), případně provést ultrazvukové vyšetření pánevních orgánů, podle výsledků stěru z čípku také kolposkopii. V žádném případě bych potíže nepodceňovala, je nutné objasnit příčinu potíží a léčit je.
V lidském těle sice všechno souvisí se vším, na kojení však nelze potíže svádět.