Lymfedém a bolesti končetiny

Otázka

Je mi 30 let a 10 let mám primární lymfedém PDK. Pracuji v zemědělství. Vše bylo celkem v pohodě, ale před 2ma týdny mne náhle začala tato noha bolet a to od kolena dolů. Je to taková palčivá a bodavá bolest, někdy taková jako v křečích (hlavně při změně polohy v noci na posteli) chvílemi nemohu ani plně došlápnout a raději si beru francouzskou hůl. Byl jsem v nemocnici na kožním, ultrazvuku žil a poté i na ortopedii, ale nic závažného nezjistili. Nyní beru již 10 dní prášky proti bolesti, se střídavým úspěchem. Jeden den třeba noha nebolí prakticky vůbec, ale včera to opět začalo bolet, po ulehnutí dokonce velmi silně, ponejvíc za kolenem a od kolena dolů po vnější straně. Vůbec jsem kvůli tomu nespal. Může to být způsobené otokem lymfedému, nebo něco svalového? Dnes jsem četl něco o lymfatické leukémii a vše mě najednou naplňuje obavami. Nikdy jsem podobné potíže s tímto neměl a vše začalo až právě před těmito 2ma týdny. Jsem z toho již zoufalý a nešťastný a nevím co dělat.

Odpověď

Lokalizované bolesti spíše svědčí pro původ v lymfedému, který utlačuje cévy a nervy. To může podobné příznaky vyvolat. Bolesti v jedné končetině nepatří k příznakům obvyklým u jakéhokoli typu leukemie, při nich jde spíše o celkové „chřipkové“ příznaky, únavu, malátnost, zvýšené teploty, zduření uzlin…

Důležité je, že byla cévním vyšetřením vyloučena trombóza. Za kolenem nejčastěji bolí tzv. Bakerova cysta, která se dá zjistit ultrazvukem na ortopedii (nemusí být vidět na rtg). Jde o důsledek přetěžování kolene.

V případě, kdyby se k vašim potížím přidaly celkové příznaky, bylo by dobré udělat krevní obraz a CRP, zda není původ v zánětu (kloubu, svalů, úponů).