Jak na virový průjem

Otázka

Chtěla bych se zeptat, zda musím dostat také střevní chřipku (průjem, zvracení atd.) pokud zklátí například rodinu, nebo blízké rodinné příslušníky, či kolegy v práci. Pokud se nákaza šíří vzduchem, musí ji nutně dostat všichni, kdo přijdou s nakaženými lidmi do styku? Jak tuto virózu léčit popř. jak jí předejít.

Odpověď

Otázka je složitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Většina virových průjmů je způsobena rotavirovou infekcí, k níž jsou vnímavé především malé děti (do pěti let). Pro ně existuje také účinná prevence – očkování vakcínou (Rotateq a Rotarix), která se polyká. Musí být však podána do 24 týdnů věku. Pro dospělé nejsou vakcíny určené, z toho vyplývá, že zcela účinná prevence pro dospělé není k dispozici.

Viry, které vyvolávají infekční průjmy, se vyznačují vysokou nakažlivostí – nejčastěji se přenášejí (stejně jako bakterie – salmonely, shigely, E.coli adalší) kontaminovanýma rukama (nedostatečná hygiena po stolici, kde je virů nejvíce), kontaminovaními předměty, na jejichž povrchu přežívají viry i týdny, také však kapénkovou infekcí – „vzudchem“.

Je pozorováno, že onemocní asi 30 – 50 % lidí, kteří ošetřují nemocné s rotavirovým průjmem. K rozvoji onemocnění stačí poměrně malá infekční dávka, ale v dospělosti může rozvoji onemocnění zabránit fungující imunitní systém. Onemocní spíše (ale nikoli nejen) lidé oslabení, senioři, lidé se sníženou imunitou, vyčerpaní.

K prevenci tedy patří pečlivá hygiena při přípravě jídla a mytí rukou, zdravý životní styl s dostatkem odpočinku (dobrá imunita) a pokud možno zabránění kontaktu s nemocnou osobou.

Léčba: Specifická léčba neexistuje, doporučuje se Smecta, medicinální uhlí, probiotika (se Saccharomyces boulardi – v lékárně je k dispozici několik přípravků), dbát na dostatečný příjem tekutin a klid. V případě úporného zvracení a těžkého průjmu bývá někdy vést rehydratační léčbu v nemocnici – na infekčním oddělení.