Bolesti kolen u mladé dívky

Otázka

Mám poměrně časté bolesti kolenou především levého. Kolena bolí při větší námaze či zatížení, rychlém kleknutí či naopak vstání. Pociťuji nepříjemnou bolest pod čéškou a častou jakoby se čéška zaklínila. Byla jsem na vyšetření a ortoped diagnostikoval (pouze prohmatáním) výše usazené čéšky na obou kolenou. Druhý den po vyšetření mě kolena nesnesitelně bolela. Doporučil mi posílit stehenní sval, avšak je to dosti bolestivé. Na bolest nepomáhájí masti ani prášky. A na další vyšetření budu čekat dlouhou dobu, tak by mě zajímalo, o co by se mohlo jednat. Nepředpokládám artrózu vzhledem k tomu, že mám 18 let.

Odpověď

Ano, artróza není ve vašem věku pravděpodobná. Nevím, zda sportujete, zda jste i v dávnější mnulosti neprodělala úraz, může jít o důsledek přetížení nebo traumatu.

Obecně kolena vašeho věku mohou trpět uvolněním/utržením menisků, které se mohou zaklínit (objasní to ultrazvuk, magnetická rezonance, CT), záněty úponů šlach a vazů, porušením (natržením) vazů (postranních, zkřížených), bakerovou cystou, což je takový váček, obvykle v okolí zákolenní jamky. Další alternativou je počátek revmatoidní artridity – to by diagnostikovat revmatolog. Možností je vícero a na dálku nerozhodnu, která je ta vaše.

Možná by prospělo, kdybyste se probojovala k ortopedovi, který neposuzuje klouby jen podle věku a navíc jen pohledem a osaháním. Existují metody jako je rtg, ultrazvuk, magnetická rezonance, CT, artroskopie, vyšetření krve (při podezření na revmatoidní artritidu).