Atopický ekzém

Otázka

Je mi 27 let a trpím dlouhodobě atopickým ekzémem, který se poslední rok dost zhoršil, mám ho na obou rukách hlavně mezi prsty a na hřetu rukou. Zhoršuje se mi hlavně v zimě, v létě je to lepší, jsem i alergik na pyly, jablka,vlašské ořechy, břízovitě stromy, ale to mám už od dětství. Atopický ekzém mi snad začal až po střední škole. Kortikoidní masti používám, když je nejhůř, jako je Belogent, Protopic 0,01 a dále promašťuju Lipobase Repair, Excipial Repair,z ačala jsem teďka používat konopné mastě Cannaderm. Ruce jsou pořád hodně suché, nic s čím to namažu mi hned vsákne do kůže a zase je hodně suchá,j ako bych jí ani nemazala. Už jsem zoufalá a pak že nemáme stresovat, když jenom ten svědivý ekzém dost stresuje.

Odpověď

 

Atopický ekzém je stresující choroba na podkladě chonického zánětu kůže, kde je spouštěčem alergie. Všem alergenům se těžko vyhnete. Zánět je v kůži v tzv. subklinické formě, což znamená, že i když je na povrchu kůže klidná, v hloubce zánět přetrvává. Jako jediné řešení, které u vás vidím, je používat Protopic v kontinuálním režimu: V akutním stadiu (když to svědí) mazat postižená místa jednou denně, v klidu dvakrát týdně – a to proto, aby se zánět držel pod kontrolou a tím se omezily akutní projevy. Promazávání kůže (s Lipobasí Repair mám dobré zkušenosti, konopných mastí se trochu bojím kvůli možné další alergizaci, dávám přednost klinicky ověřeným mastím, ale to je pouze můj názor).

Tacrolimus (účinná látka Protopicu) není kortikoid, nemá jeho nežádoucí účinky, tedy neztenčuje kůži, ani při dlouhodobém užívání neztrácí účinnost a podle platných doporučení jej lze užívat velmi dlouhodobě.