Bolesti zad

Otázka

Před dvěma měsíci jsem se nahnul, když jsem pokládal syna (9 kg)na postel, zablokoval se mi spodek zad, na pohotovosti jsem dostal jsem injekci + Mydokalm. Obvodní lékařka mi předepsala rehabilitace-3xměkké masáže. Potíže stále neustupovaly, tak jsem se objednal na neurologii. Ještě se vrátím k potížím bolest se mi přesouvá v kříži (nelze nahmatat), někdy mě bolí kyčle, břicho, štípání-záda zadek stehna, unavené nohy. RTG:Sn.LS páteře Mírná sinkonvexní skoliosa L páteře, ostechondrosis disci L5/S1 incip., drobné ventrální osteofyty, struktura skeletu beze změn. Komplexní vyš. neurologem – závěr: Regredující vertebr. syndrom bederní s iritací pravého SI kloubu. Potíže neustupují, proto aplikace myorelaxačních infuzí. Po dobrání se to rapidně zhoršilo: bolí mě i za krkem, začal jsem cvičit rehabilitační cviky (posílení spodku zad,břicha, šikmé břicho, cviky) ulevilo se mi, ale není to ono. Mám se znovu objednat na neurologii? Zdá se mi,že mi spíše přitížili. Hlavně nevím, co mi je výhřez ploténky to prý není.

Odpověď

Pravděpodobně jste prodělal akutní ústřel (jak jste si sám diagnostikoval), což je dočasný výhřez ploténky, která pordáždí nervy (proto to štípání, bolest kyčlí apod.) a po chvilce se sama vrátí do původní polohy (takže při vyšetření již nic nenašli). Může se to kdykoli opakovat. To podráždění nervů někdy přetrvává několik týdnů. Myorelaxační infuze vám snížili svalové napětí podél celé páteře, takže vás začalo bolet i za krkem. Rehabilitace jsou správně! Nutné je zpevnit svalový korzet kolem páteře, aby byly obratle ve správném postavení a neutiskovaly nervy, které mezi nimi vycházejí z páteře. Vaše slabé místo je přechod mezi bederní páteří a křížovou kostí, kde máte na rtg popsány degenerativní změny, které mohou samy o sobě vyvolat bolest. S tím se budete muset naučit „žít“ a dávat si pozor na předklony, úklony a rotace. Stačí málo a v tomto místě dojde k útlaku nervů (i bez akutního ústřelu), a zabolí to. Správným cvičením lze mnohému předejít a zabránit.

Na neurologii by bylo dobré zajít na kontrolu, zda nedošlo od března k progresi nálezu, ale myorelaxační infuze (a myorelaxační léčbu) bych raději odmítla. Optimální by bylo najít si zkušeného fyzioterapeuta a pod jeho vedením se naučit cvičit. Rehabilitační cvičení by se mělo stát pravidelnou součástí deního režimu.