Bezpečná antikoncepce

Otázka

Dobrý den, paní doktorko, chci začít brát hormonální antikoncepci (pilulky) – přijde mi jako taková nejklasičtější a asi i nejspolehlivější (je to tak?), ale stále (a už docela dlouho) se rozhoduji kterou značku. Když jsem své gynekoložce řekla, že mám problémy s pletí, hned mi doporučila Minervu. Ale co jsem četla, tak je docela silná a způsobuje trombózu a její alternativa Diane 35 prý údajně musela být stažena z trhu. Tak jsem pořád na vážkách. S pletí zase tak hrozné problémy už nemám a nevím, která značka HA by pro mě byla nejoptimálnější. Můžete mi prosím poradit? Je mi samozřejmě jasné, že vše budu muset ještě zkonzultovat se svou lékařkou. 🙂 Děkuji mockrát, 22 let

Odpověď

Minerva (Diane-35, Chloe a další) obsahují cyproteron-acetát, což je velmi silný antiandrogen, který se používá v léčbě třeba i karcinomu prostaty a všude tam, kde je nutné výrazně zmírnit účinky mužských pohlavních hormonů (ty se tvoří v malém množství v těle zdravých žen). Kůže (i jiné tkáně) na androgeny různým způsobem reagují. Jde třeba také o akné, ale i kvalitu vlasů, ovulaci…
S těmi nežádoucími účinky to není až tak strašné, za 22 let došlo ve Francii u všech uživatelek antikoncepce s cyproteron acetátem ke 4 smrtelným tromboemboliím na základě již existující dispozice (je otázkou zda by k úmrtí nedošlo u těchto žen v jiné souvislosti – třeba při delší imobilizaci, po operaci, dlouhém cestování než při užívání antikoncepce). Nicméně, tato antikoncepce by měla být užívána k léčbě těžké akné a jiných hyperandrogenních stavů v případě, že žena současně žádá antikoncepci – to je oficiální doporučení.
S čistým svědomím vám mohu doporučit jakoukoli antikoncepci s dienogestem (slabší antiandrogenní působení a velmi šetrná antikoncepce) a 30 mikrogramy estrogenu (méně bych nedoporučovala, kvůli vlivu na kosti, které potřebují dostatek estrogenu, aby zůstaly silné), například Dienille, Jeanine (moje dcery ji také užívaly).
Pokud se ve vaší rodině vyskytly trombózy (krevní sraženiny) u blízkých pokrevních příbuzných, pak bych vám radila dát si na vlastní náklady vyšetřit, zda nemáte sklon k tvorbě krevních sraženin (např. Leidenskou mutaci a další). Nejde o oficiální doporučení, není to v naprosté většině případů zapotřebí, takže toto vyšetření zpravidla pojišťovny nehradí.