Místní reakce na doxorubicin 

Otázka

Dobrý den, mohu se zeptat, jakou léčbou lze zabránit popáleninám a následné nekroze tkání při úniku chemoterapie doxorubicinu? Používá se k tomuto účelu aplikace masti Ibu-Hepa na postižené místo? Je mi 49 let.

Odpověď

bu-Hepa je krém s dobrou účinností a minimem nežádoucích účinků. Zmírňuje bolestivost, otoky a podporuje hojení. Zda je vhodný v tomto konkrétním případě si netroufám na dálku posoudit, neznám rozsah a hloubku nekrózy, mohla bych vám ublížit. Pro zmírnění reakce v místě aplikace je to dobrá volba.

Toto uvádí výrobce doxorubicinu:

Erytematózní (červené) proužky podél žíly v místě aplikace a zčervenání ve tváři mohou být důsledkem příliš rychlé podávání.

U intravenózního podání doxorubicinu je štiplavý nebo pálivý pocit příznakem extravazace. (úniku mimo žílu) I v případě správného krevního návratu po nasátí infuzní jehlou je nutné injekci nebo infuzi okamžitě ukončit a provést ji do jiné žíly. V případě náhodné extravazace je nutné na místo vpichu přiložit balíčky s ledem. K minimalizaci lokální nekrózy tkáně je možné použít lokální injekci dexametazonu nebo hydrokortizonu. Je také možné lokálně aplikovat 1% hydrokortizonový krém.