Dráždivý tračník a žaludeční potíže

Otázka

Dobrý den, je mi 38 let, můj problém trvá již déle než měsíc, kdy mi byl na gynekologii vyndán polyp z děložního čípku. Nyní při kontrole na gynekologii vše v naprostém pořádku. Při následné menstruaci po tomto zákroku došlo k velkému nadýmání (i při běžné menstruaci trpím velkým nadýmáním), ale zdálo se mi, že jsem trpěla od té doby jakýmsi ztíženým odchodem plynů. Stolice byla řidší nebo průjmová, ale více jak dvě stolice za den jsem neměla. Pokračování dále…

Odpověď

Pokračování dotazu: Podstoupila jsem vyšetření na chirurgii, vyšetření pohmatem a poklepem neukázalo nic, ani nic nebylo bolestivé. Sono celého břicha včetně malé pánve v pořádku bez jakéhokoliv nálezu. Krevní testy včetně testů na celiakii také bez jakéhokoliv nálezu – lékař konstatoval výsledky dokonce za excelentní. Gastrolog stanovil diagnosu dráždivý tračník a předepsal duspatalin retard na zharmonizování útrob. Piji ještě každý den mátový čaj. Stolice se již upravuje, několik dní mám stolici již jen 1x denně, měkčí, ale žádný průjem. Nadýmání mám stále, hlavně v odpoledních hodinách, přidalo se i nadýmání žaludku (sem tam mě v žaludku píchne) a pálení žáhy. Večer dochází k jakémusi uvolňování a odchodu plynů. Již ale neříhám tolik jako zpočátku mých obtíží. Jím nyní lehčí jídla (brambory, rýži, kuřecí a rybí maso, zeleninové vývary). Mohou souviset potíže se žaludkem také s dráždivým tračníkem? Nebo bych měla kvůli žaludku opět navštívit gastrologa? Zpočátku jsem držela týden přísnou dietu. Nemohlo dojít k poškození žaludku? Neměla bych brát ještě něco na žaludek? Prosím poraďte mi. Děkuji Vám za odpověď.

 Odpověď:

Všechno má pravděpodobně stejnou příčinu: dráždivý tračník, možná ještě úzkostnou poruchu. Za týden přísné diety není poškození žaludku pravděpodobné. Vyloučena však není refluxní choroba žaludku a jícnu (říhání, pálení žáhy). Myslím, že vyšetření žaludku by vás uklidnilo a vyloučilo možný zánět žaludeční sliznice při lehké refluxní chorobě, ev. infekci Helicobacter pylori.