Opar v těhotenství

Otázka

Dobrý deň mám 24 rokov, chcela by som sa opýtať som v 11.-12. týždni tehotenstva mam už 3krát herpes na pere. Veľmi sa bojím, či by to mohlo uškodiť bábatku, herpesy na perách som mavala aj pred tehotenstvom. Vopred vám ďakujem za odpoveď.

Odpověď

Virus herpes simplex 1 (HSV1) je jednou z nejčastějších infekcí, s níž se setká minimálně 90 % lidí. Po prvním setkání s virem může dojít k různým projevům, většinou jde v dětství o aftózní stomatitidu, u dospělých o typický opar. Pro jedince s dobrou imunitou nepředstavuje ohrožení (u nedostatečné imunity může vyvolat vážné celkové onemocnění). Po prvním onemocnění se virus usadí v nervových gangliích. U někoho tam přetrvává bez projevů, u jiných po nejrůznějších provokujících momentech (i hormonálních) se objeví – zpravidla jako opakovaný opar. Téměř všechny viry mají potenciál uškodit plodu, ale u HSV1 je tento potenciál velmi, velmi nízký; vzhledem k četnosti výskytu HSV1 a výskytu vrozených vad, jde o riziko minimální. Rizikové by bylo, kdybyste onemocněla celkovým herpetickým onemocněním. Opar nepředstavuje ohrožení.

Nebezpečný může být genitální opar (HSV2), tedy virus, který napadá buňky genitálního traktu. V tom případě je riziko nákazy novorozence při porodu velmi vysoké a následky infekce jsou velmi vážné. V tom případě je nutné volit Císařský řez, aby miminko nepřišlo s virem do kontaktu.

Nebojte se, všechno bude v pořádku. Hlavně choďte na všechna preventivní vyšetření!