Pravidelná konzumace jablek by mohla posílit trávicí systém

Pravidelná konzumace jablek by mohla posilovat trávicí systém, a tím i zdraví. Podle agentury APA na to přišli mikrobiologové z potravinářského výzkumného ústavu kodaňské technické univerzity, když sledovaným krysám předepsali dlouhodobější systematickou jablečnou dietu. Panuje domněnka, že by jablka mohla mít podobné účinky i u člověka. Je ale potřeba další výzkum, který by to prokázal.

Hlodavci dostávali po delší dobu celá jablka, jablečnou šťávu, jablečné pyré i zbytky dužiny po výrobě jablečného džusu. Jejich trávicí systém se poté posílil. Podle badatelů by za tím mohly být pektiny, které jablka a další ovoce obsahují. Vytvářejí sice vlákninu, která je pro člověka nestravitelná, využít by je ale mohly některé bakterie.

Vědci v odborném časopise BMC Microbiology uvedli, že na pektiny bohatá dieta zvýšila množství užitečných bakterií v trávicím traktu krys. Tyto bakterie vytvářejí určité estery kyseliny máselné, které slouží jako palivo pro buňky střevní stěny.

Při dlouhodobější konzumaci jablek se navíc zdálo, že bakterie také napomáhaly tvorbě kyselin s krátkým řetězcem, které zajišťují příznivou rovnováhu mikroorganismů ve střevech. Podle badatelů je ale potřeba ještě další zkoumání, které by prokázalo u lidí podobné účinky jako u krys.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.