Stafylokoková enterotoxikóza

Je spíše onemocněním letní sezony, ale ani v době vánoční zvýšené konzumace majonézy a tučnějších mléčně-vaječných krémů není vyloučena. Mechanismus vzniku – v předem připravené kontaminované potravině se pomnoží bakterie, které produkují tzv. enterotoxin (tj. látka, která poškozuje sliznici zažívacího traktu).

Po požití vyvolává toxin onemocnění s velmi dramatickými příznaky, které však u jinak zdravých jedinců nebývá nebezpečné a zpravidla během několika dní odezní. Komplikace mohou nastat u nemocných s jiným, zejména metabolickým onemocněním, případně u kojenců a malých dětí.

Příznaky

Nevolnost, zvracení, křečovité bolesti břicha, schvácenost, průjem a horečka. Nebezpečná může být případně větší a nehrazená ztráta tekutin.

Léčba

Klid, dostatek tekutin. Lehkou a dietní stravu (suché pečivo, rýžovou kaši – bez mléka apod.) lze podat až po odeznění příznaků.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.