S tuky se setkáváme denně. Jejich obliba je vysoká, ale souvisí s nimi i špatné svědomí. Tuky v naší potravě mají významný vliv na vznik kardiovaskulárních onemocnění. V letech 2007 a 2008 proběhl ve dvou vlnách průzkum znalostí z této oblasti v 16 evropských zemích. Zúčastnilo se ho celkem více než 3200 respondentů ve věku 18 – 70 let.
Nevíme nebo vědět nechceme?
„Pouze 29 % Čechů ví, že tuky s obsahem nasycených mastných kyselin (máslo, šlehačka, vnitřnosti, tavené sýry apod.) jsou pro ně špatné. Informaci, že potraviny obsahující omega 3 mastné kyseliny (rostlinné oleje, kvalitní margaríny z nich vyrobené, semínka a ořechy, rybí tuk, majonézy), které patří do skupiny tzv. esenciálních mastných kyselin, prospívají našemu zdraví a jsou v každodenním jídelníčku nezbytné ví 37 % z Čechů. To je bohužel v porovnání s ostatními 15 evropskými zeměmi, kde průzkum probíhal, slabý výsledek,“ uvedl prof. MUDr. Richard Češka, CSc., předseda České společnosti pro aterosklerózu a České internistické společnosti.
K zajímavým výsledkům patří např. to, že si dokonce 60 % všech dotázaných myslí, že tuky by měly tvořit méně než 15 % doporučeného denního příjmu energie.
Onemocnění srdce a cév je u nás příčinou každého druhého úmrtí
Jednoduchý recept na prevenci je hlídat si správné složení jídelníčku a dostatečný pohyb. Skutečnost, že to funguje, se prokázala v Severní Karélii, kde se od 70. let dosud snížila úmrtnost na tato onemocnění o 80 %. A to pouhou změnou životního stylu – zejména změnami složení tuků (preference rostlinných olejů a tuků z nich vyrobených), nekuřáctvím, zvýšenou fyzickou aktivitou a snížením konzumace soli. Záměna živočišných tuků za rostlinné měla největší vliv.
„Konzumace ‚špatných‘ tuků nebolí a není vidět – ‚hříchy‘ se ale sčítají a výsledek péče o vlastní zdraví se sečte bohužel na jednotce intenzivní péče,“ shrnuje lakonicky důvod, proč se o stav svého srdce, mozku a cév prostřednictvím svého jídelníčku starat, místopředsedkyně Sekce nutričních terapeutů při České asociaci sester Tamara Starnovská. „Na hodování většinou nejste sami, na boj s jeho důsledky ale ano,“ dodala.
Přidává pár tipů, jak s péčí o vlastní zdraví jednoduše začít třeba hned:
- Snídaně má zahrnovat celozrnné výrobky s „dobrým“ tukem – kvalitním margarínem s vhodným složením mastných kyselin.
- Při přípravě jídel používat tuky vyráběné z rostlinných olejů.
- Do zeleninových salátů přidat lžíci kvalitní majonézy.
Tímto způsobem se do organizmu dostanou „dobré“ esenciální mastné kyseliny, aniž by došlo k významné změně stravovacích zvyklostí.
„Kvůli omega 3 kyselinám nemusíme rabovat světové oceány a jíst hromady ryb – hledejte tyto kyseliny i v jiných potravinách, které jsou na ně bohaté – namažte si chleba kvalitním rostlinným tukem. Toto řešení navíc vyhovuje i dětem,“ dodává Tamara Starnovská.
Pro ty, kteří se mají rádi a chtějí si užít kvalitní život, je tematika podrobně vysvětlena – spolu s názory předních českých lékařů a odborníků na výživu – na stránkách www.zdravykorinek.cz. Na stránkách je k dispozici interaktivní test znalostí, který rychle odhalí znalosti i slabá místa – a zároveň vše přehledně vysvětlí.
Vložit komentář