Vánoce i přípravy na ně lze prožít v pohodě, stačí rozhodnout se

Vánoce i přípravy na ně se podle psycholožky Zdenky Kavalírkové dají prožít v pohodě. Stačí se k tomu rozhodnout, dát si priority – nepodléhat předvánočnímu stresu se sháněním dárků či velkým úklidem. Podle odbornice na zdravou výživu Věry Boháčové je důležité pamatovat i v posledních dnech roku na cvičení, posezení s přáteli a pravidelnou a pestrou stravu. Pak je člověk fit během svátků i po nich.

„Myslím, že není nutné nechat se stresovat očekáváním okolí, jak to vše má být,“ řekla psycholožka. Doba se podle ní změnila, dřív ženy gruntovaly vždy na svátky, protože celý rok pracovaly na poli. Dnes se uklízí průběžně, pomáhá rodina a měla by pomoci i s vánočním úklidem.

Co se týče ostatních stresových situací, jako shánění dárků či pečení mnoha druhů cukroví, je podle Kavalírkové na každém, jaký přístup zvolí. Jestli se nechá tlačit do kouta požadavkem mít spoustu dárků pro každého, nebo vybere jeden důležitý, kterým vyjádří vztah k obdarovanému.

„Myslím, že je hrozně důležité využít Vánoc spíš k jakémusi uklidnění, než k běsnění a naplňování povinnost. Využít čas, abychom se potkali sami se sebou především, ale také s našimi blízkými,“ shrnula psycholožka.

Boháčová potvrdila, že s trochou úsilí se dá zvládnout vše. Je dobré mít plán a ten dodržovat už od počátku prosince, kdy začíná pečení cukroví. Málokdo odolá a neochutná, tím si naruší pravidelný rytmus jídla, nabere tukové zásoby a zvýší si cholesterol v krvi, tím stoupá riziko nemocí srdce a cév.

První zásadou je pravidelná strava i o svátcích. Je dobré jíst po 2,5 až třech hodinách. Cukroví k Vánocům patří, ale je lépe „vejít“ se s jeho ochutnáváním do pravidelných dob jídla a neuzobávat mimo daný čas.

Důležité je podle odbornice snídat, dávat přednost kvalitním tukům, které jsou v rybách, rostlinných olejích a výrobcích z nich, například margarínech, dále v oříšcích a semínkách. Taková strava snižuje hladinu cholesterolu, tím i riziko infarktu a mrtvice. Proto je také dobré omezit v jídelníčku máslo, uzeniny a sádlo. Každé denní jídlo by mělo být doplněno ovocem nebo zeleninou. Zásadní je nezanedbávat pitný režim a každý den si dopřát alespoň krátkou procházku na zdravém vzduchu.

Při vaření je lépe zahustit polévku mixovanou zeleninou či bramborem místo máslové jíšky a jídlo zjemnit lžičkou margarínu. Bramborový salát chutná i bez uzeniny a vajec, když je v něm dost zeleniny. Kapra je lépe upéct v alobalu a do vánočního cukroví dát místo másla margarín. V nepečeném cukroví se omezí cukr, když se část nahradí sušeným ovocem.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.