Fissury

Otázka

Bylo mi diagnostikováno několik fissur v oblasti konečníku a doporučena operace. S tímto výsledkem jsem zašla k jinému lékaři, který po (útrpných) anoskopiích, rektoskopiích zakončil kolposkopii s výsledkem, že je vše v pořádku, uvnitř střeva náznak budoucích vnitřních hemoroidů, na začátku zprávy píše – po anální zaléčené fissuře. Ta ale, podle mne, nikdy léčena nebyla. Toto vyšetření jsem podstoupila před necelým půl rokem a potíže mám stále stejné.

Odpověď

Jak vůbec operace fissur probíhá, co mne čeká před ní, co po ní? Opravdu se mi nechce jít na další vyšetření opět k někomu jinému o operaci ani nemluvě. Na koho bych se měla správně obrátit, obvodní lékař, proktolog? Je mi 23 let, nekoutím, hýbu se, piji dva litry denně, stravuji se pravidelně. Léky jako je dobexil, aviril, dubová mast, sezení v kůře, mast factu, úprava stravy, nic nezabírá.

MUDr. Marta Šimůnková:
Základem léčby trhlinek (fissur) v oblasti konečníku je správná hygiena po stolici, což znamená používat co nejjemnější toaletní papír a po každé stolici oblast konečníku osprchovat vlažnou vodou, pak nanést mast – třeba HemaGel, který urychlí hojení. Pokud v řádu týdnů nedojde k zlepšení, pak by bylo dobré obrátit se na proktologa.