Artróza třetího stupně

Otázka

Dobrý den, je mi 46 let a minulý rok mě začalo zlobit koleno. Myslela jsem, že to přejde, ale když nepřecházelo, vyhledala jsem ortopeda. Ten mi doporučil operaci, že půjde o meniskus a vše se rychle spraví. Bohužel nešlo o meniskus, ale poškozenou chrupavku a teprve nyní po pěti měsících od operace, jsem se dozvěděla, že jde o artrózu třetího stupně a zázraky již očekávat nemohu. Chodit mi jde, ale ráda bych věděla, jestli se dá něčím přibrzdit, popřípadě zastavit proces destrukce chrupavky při již diagnostikované artróze, když bych ráda vydržela ještě dlouho chodící. Jen upřesňuji, že nadváhu jsem nikdy neměla a po operaci jsem již dostala injekce s kys. hyaluronovou.

Odpověď

MUDr. Marta Šimůnková:
Artrózu nelze „vyléčit“, změny jsou nevratné. Je možné postup zbrzdit šetřením kloubu a posilováním okolního, zejména stehenního svalstva. Optimální je cvičení ve vodě a fyzická aktivita bez zatížení váhou (cviky vsedě, vleže). Dlouhodobě je možné užívat léky, které „vyživují“ chrupavky (chondriotin, glukosamin – komerčních přípravků je v lékárně mnoho, případně i s přídavkem kyseliny hyaluronové). Jednorázové podání kyseliny hyaluronové má pouze dočasný efekt. Při bolestech je možné užívat léky s paracetamolem, ev. i silnější (koxiby, pokud máte v pořádku srdíčko).
Až artróza pokročí, pak vám doporučuji se včas obrátit na renomované ortopedické praciviště. V současnosti jsou již „umělé“ klouby, tedy totální endoprotézy kolene na velmi dobré úrovni. Ty vyřeší problém i na desítky let. Nebojte se, při správné péči budete chodit ještě hodně dlouho.