Očkování proti HPV a Minerva

Otázka

Chtěla bych se zeptat na očkování proti rakovině děložního čípku. Myslíte si, že má smysl? Je to dobrá investice? Jaké jsou nežádoucí účinky? A za druhé bych se ráda zeptala na zkušenosti s antikoncepcí Minerva. Jaké jsou nežádoucí účinky a spokojenost žen s touto HA?

Odpověď

Očkování proti HPV vyvolávající rakovinu děložního hrdla je velmi dobrou investicí! Pokud si zvolíte čtyřvalentní vakcínu (Silgard), pak budete chráněna proti velmi nepříjemným genitálním bradavicím, což je opravdu velmi úporný problém. Obě dostupné vakcíny (Silgard i Cervarix) mají minimální nežádoucí účinky (bolest při vpichu a krátkou dobu po něm, někdy mírné zarudnutí okolí vpichu).

Minerva je kopie proslulé Diane-35, obsahuje 35 mikrogramu estrogenu a cyproteron acetát, což je velmi silný antiandrogen. Proto je doporučována ženám, které chtějí antikoncepci a zároveň potřebují léčit akné. Nežádoucí účinky jsou naprosto stejné jako u všech jiných pilulek a jsou uvedeny v příbalové informaci – kterou si najdete kdekoli na internetu. Hormonální antikoncepce (jakákoli) je však zakázána ženám, které mají sklon k tvorbě krevních sraženin (trombóze), nebo se v blízkém příbuzenstvu trombóza vyskytla. Podrobně je všechno uvedeno taktéž v příbalové informaci (letáku).

Jen bych vás chtěla upozornit, že ne každá antikoncepce sedne každé ženě. Mohou se objevit například napětí v prsou, bolesti hlavy, mírné krvácení uprostřed cyklu. Někdy je nutné vystřídat několi přípravků, než se najde ta pravá antikoncepce.