Akné po čtyřicítce

Otázka

Je mi 46 let a už přes 20 let trpím na akne. Po různé neúspěšné léčbě jsem zakotvila u Diane35. Antikoncepci mi doporučuje i gynekolog, jelikož jsem před delším časem prodělala operaci vaječníků – prasklá velká cysta. Nevím, co budu dělat po vysazení antikoncepce(kvůli věku). Léčba na kožním – antibiotika a zevní léčba mi nikdy nepomohly. Pleť nemám ani teď v pořádku, je mastná a problémová.

Odpověď

Toť několik otázek. Až do přechodu můžete užívat nízkodávkovou antikoncepci. Pokud máte krevní tlak a srdíčko zcela v pořádku, pak není důvod k vysazení. Po ukončení užívání Diane můžete pokračovat v hormonální léčbě žen v a po přechodu. Stejný cyproteron acetát, který ovlivňuje pleť v Dianě-35, je například v přípravku Climen. Je nutné chodit na mamografické prohlídky.

Na druhou stranu by bylo dobré ověřit správnost diagnózy akné. Velmi často se zaměňuje za jiná kožní onemocnění: například atopický ekzém, seboroickou dermatitidu, růžovku (rozaceu). I samotná akné nemusí být vyvolána působením androgenů, ale může mít původ v reakci na těžké kovy, jód, bróm, chlór, oleje, látky používané v kosmetice – řada je dlouhá. Zkuste vyhledat jiného dermatologa.