Které léky mají prioritu?

Otázka

Dobrý den, v květnu se mi udělal pásový opar. Šla jsem tehdy k doktorce ještě před výsevem s tím, že mě pálí kůže. Doktorka mi tehdy nic nedala a můj organismus se s tím nevypořádal. Od té doby se mi problémy zhoršují. Začala jsem mít problémy s dýcháním. Byla jsem na různých vyšetřeních, z toho 4x na plicním a nic. Nakonec jsem byla na imunologii, kde mi byl zjištěn CMV virus, který už ale odezněl a nyní zjištěn VZV silně pozitivní ve třídě IGg i IGm a k tomu slabě chlamydie.

Odpověď

Nyní beru druhá antibiotika na bakteriální zánět. Ale myslím si, že příčina je VZV virus. Od imunologa jsem dostala imunor, který mám brát po dobrání antibiotik. Nevím, co mám teď dělat, zda brát další antibiotika kvůli chlamydiím nebo imunor, který by měl pomoci na VZV virus? Dozvěděla jsem se, že VZV virus může způsobit i pneumonii. Je tedy možné, že všechny problémy jsou vyvolané tímto virem. Co mi tedy pomůže? Antivirotika jsou nyní asi zbytečná nebo imunor je taky antivirotikum? Předem děkuji za včasnou odpověď.

MUDr. Marta Šimůnková:
Imunor (účinnou látkou je transfer faktor) významně posiluje imunitní reakci, není virostatikem. Herpetické viry, kam VZV patří, by se měly v případě, když činí potíže léčit antivirotiky – aciklovirem (léky Zovirax, Herpesin aj.). Pásový opar patří k indikacím podání acikloviru.

Myslím, že imunolog má pravdu, že je primárně nutné posílit imunitní systém, který pak mnohé infekce může zlikvidovat svými vlastními silami. Po dobrání antibiotik a Imunoru bych doporučila zopakovat sérologii VZV a podle výsledku případně VZV přeléčit. Chlamydie také není dobré podceňovat, ty mívají slabší protilátkovou odpověď, protože žijí uvnitř lidských buněk. Nejvíce vám nyní pomůže klid a zvýšený přísun vitaminů (raději stravou než tabletkami).