Bolesti močového měchýře

Otázka

Je mi teprve 19 let a už rok trpím neustálými bolestmi močového měchýře a hlavně pálení při močení. Tyto bolesti se mi projeví pokaždé po pohlavním styku. Byla jsem na všech vyšetřeních u svého gynekologa, podstoupila jsem cévkování i cystokopii a všude mi řekli, že jsem v naprostém pořádku. Můj přítel podstoupil také vyšetření a je také bez problému. Musím přiznat, že jsem celkem zoufalá, jelikož bolesti jsou časté a velmi nepříjemné.

Odpověď

MUDr. Marta Šimůnková:
Na dálku těžko hádat. Potíž může být infekčního původu (chlamydie? při chronickém průběhu mohou být „skryté“ a neprokážou se běžným vyšetřením, chce to speciální metodu) případně alergického původu. Doufám, že by gynekolog přišel na drobná poranění nebo bradavice, která se při styku znovu podráždí. Předpokládám, že bylo vyloučeno i zúžení močové trubice při cystoskopii (provádí se tzv. kalibrace uretry).
Pokud při tyku používáte kondom, může jít o alergii na latex, pokud ne, pak na kontakt s partnerem (sperma?). Zkuste si koupit Zyrtec nebo Claritin (antialergika). Když nezaberou, vyhledejte urogynekologa.