Žilní nedostatečnost

Otázka

Je mi 46 let, lékař v cévní ordinaci mi po vyšetření sdělil, že mám 3. stupeň žilní nedokrevnosti. Mohu vědět, co to znamená? Je to nebezpečné? Beru lék Detralex a šumivé magnézium.

Odpověď

MUDr. Marta Šimůnková:
Myslíte žilní nedostatečnost? To je stav, kdy jsou žíly ochablé tak, že nefungují chlopně uvnitř žil a krev neteče „vzhůru“ k srdci dostatečně rychle, stagnuje v žilách nohou. Ty pak otékají a bolí. Je tu zvýšené riziko tvorby krevních sraženin (když krev zůstává na jednom místě a neproudí), a s tím související tromboembolie – ta však spíše v kombinaci s dalšími odchylkami – geneticky podmíněným sklonem k tvorbě krevních sraženin, hormonálním stavem, nepohyblivostí, při chirurgických výkonech apod. V žilách se stagnující krví může snadněji vzniknout zánět. Při extrémní nedostatečnosti vázne výživa kůže a podkoží a může vzniknout bércový vřed. Záleží také na tom, zda a jak je postižen hluboký žilní systém (horší případ), nebo povrchový (komplikace jsou vzácnější).
Detralex a magnézium jsou na místě, dále je dobré podporovat krevní oběh správným sezením (aby se neutlačovaly žíly), optimální je mít co nejčastěji „nohy na stole“ – ve zvýšené poloze, pokud sedíte, tak často kroužete kotníky, prošlapávejte chodidly. Při dlouhém stání přešlapujte na místě. Nohy by neměly „ztuhnout“ nepohyblivostí. Dobré je nosit i speciální stahující punčocháče nebo punčochy, nenosit škrtící oblečení (ani těsné kalhoty a pásky, podkolenky). Žilní nedostatečnost různého stupně je v našich krejích velmi častá a většinou není nebezpečná (až na výjimky – viz výše).