Potíže po úrazu

Otázka

Před 10 dny,jsem narazil hlavou do napůl stažených garážových vrat. Náraz byl tak silný, až jsem si sedl na zadek a byl jsem otřesen. Od té doby mám silné bolesti krční páteře ,mezi lopatkami až do šíje a hlavy, cítím i tlak v hrudníku. Uvádím, že menšími bolestmi jsem trpěl i před tímto nárazem, hlavně při fyzickém zatížení páteře. Byl jsem na rtg. páteře a výsledek je: bez čerstvých traumat.změn. Napřímení lordozy při OCH plotének C5/6,6/7 s průvodnou spondylozou ventrální i dorzální, v dolním úseku nelze vyloučit zúžení foramin v těchto etážích, doporučuji doplnit CT. Chodím na injekce proti bolesti každý den dolmina,beru léky na bolest Doreta a bolavá místa mažu Flectorem. Bolest je utlumená po injekci, ale vrací se. Přes den jsem unavený,ospalý. Jsem po inkfartu /10 let/, každý půl rok jezdím na kontroly do IKEM Praha, léčím se i s páteří. Můžete mi prosím sdělit, zda tyto problémy souvisí s nárazem do hlavy, jak dál postupovat a zda bolesti ustanou ? Děkuji zdravím. Je mi 56 roků

Odpověď

Ve vašem případě je přesná prognóza dalšího vývoje spíše věštěním, ale to, že jde o důsledek úrazu, je velmi pravděpodobné. Náraz způsobil pravděpodobně i otřes mozku (pro to svědčí bolesti hlavy, ospalost a únava). Tyto příznaky (pokud bylo vyloučeno krvácení uvnitř lebky) v řádu dnů až týdnů odezní. Náraz však dekompenzoval již existující změny krční páteře, pravděpodobně způsobil přechodné „pohnutí“ nebo „blokádu“ již degenerativním procesem poškozených obratlů a meziobratlových plotének (tyto změny popisuje rtg), tím došlo k svalovému spasmu („křeči“ svalů) kolem páteře, stištění nervů a cév, které vystupují s otvůrků mezi obratli – a to způsobuje bolest. Spasmus po čase povolí, chce to klid, mírné teplo, neprochladnout, správný polštář pod hlavu, nevím, zda by nebyl vhodný i „límec“, který by podpíral krční páteř. CT by bylo vhodné a podle něj i další terapie, především fyzioterapie a rehabilitace (ovšem odborně vedená).

Únava může být i po lécích, Doreta obsahuje tramadol, což je slabší až středně silný opiát. Pozor na užívání Dolminy a Flectoru, obojí obsahuje diklofenak (z Flectoru se vstřebává přes kůži). V žádném případě nepřekračujte lékařem doporučenou dávku, v kombinaci s Doretou bych radila větší opatrnost. Někteří specialisté nedoporučují kombinovat paracetamol (ten je vedle tramadolu také v Doretě) s diklofenakem. Prosím, můj názor berte spíše z obecnějšího pohledu; na dálku, bez vyšetření nelze spolehlivě posoudit stav, a tím pádem doporučit správnou léčbu. Optimální by bylo vyhledat dobrého neurologa.