AUDIO: Nohy – velmi namáhaný dopravní prostředek

Nohám nedělají dobře tvrdé městské terény. Vzhledem k tomu, že s tím se příliš dělat nedá, měli bychom dolní končetiny alespoň chránit vhodnou obuví. MUDr. František Picek popisuje, co má taková vhodná obuv splňovat a připomíná i význam kvalitních stélek.

Co našim nohám nejvíce škodí, vysvětluje MUDr. František Picek.

Dlouhé, krátké, tlusté, hubené, křivé, rovné, ale také nemocné a bolavé – takové bývají nohy, nejvíce namáhané končetiny našeho těla. Chceme je využít v co největší kvalitě i kvantitě, ale chováme se k nim macešsky. Špatně chodíme, špatně stojíme, málo sportujeme, bolí nás hlava, krk, záda nebo kolena.

Čeho si nohy „všímají“

Složitý aparát našich nohou, který tvoří 26 kostí, klouby, vazy a svaly od kotníků k prstům na každé jedné z nich, trpí nejen venku na tvrdých betonových nebo dlážděných chodnících, ale i doma na tvrdé podlaze. A což teprve vysoký podpatek, který na pohled nabízí skvělý dojem, ale ve skutečnosti nohu neuvěřitelně v botě deformuje. Také boty do špičky mají na svědomí většinu deformací nohou, vybočené palce, kladívkové prsty, bolesti paty, zničené klenby.
Naopak přínosem pro zdraví nohou je chůze po tvrdším písku, po trávě, lesních pěšinách, vysokém koberci. V prvé řadě ale kvalitní obuv.

Kam chodíme s bolestmi nohou

Většinou se obracíme na chirurga nebo ortopeda. Málokdo z nás vyhledá specialistu – podiatra. Přitom právě podiatr má k noze mnohem blíže. Podiatrie se zabývá komplexní péčí o nohy, tedy diagnostikou, léčbou i rehabilitací. „Jde vlastně o specializované vyšetření se zaměřením na klenby a zatížení, anatomii a funkci nohou. V odborném lékařském centru následuje vyšetření celých dolních končetin včetně svalové analýzy, vyšetření stoje eventuelně chůze se zaměřením na nosné klouby a páteř,“ objasňuje MUDr. František Picek. Pacienti mohou využít i tzv. počítačovou pedobarografii a analýzu digitálního videozáznamu chůze a běhu. Pedobarografie hodnotí postavení i funkce nohou na základě analýzy statické i dynamické zátěže s využitím tenzometrické desky. Vyšetření se využívá hlavně při bolestech plosky, prstců nohy, nosných kloubů a podobně. Součástí konzultací je samozřejmě i poradenství ke správnému obouvání a péči o nohy.

Jak se správně starat o nohy

Zatěžujeme-li nepřirozeně nohy, můžeme tím vyvolat obtíže i ve vzdálených místech, jako například v kolenou či páteři. Proto je třeba:

  • Neignorovat bolest nohou, navštívit podiatra
  • Prohlížet nohy pravidelně, dbát na veškeré změny – v barvě, teplotě, citlivosti, kvalitu nehtů, pokožky apod.
  • Pravidelně nohy umývat, pečlivě vysušit a ošetřit vhodným krémem
  • Správně pečovat o nehty, případně vyhledat pedikéra
  • Volit vhodnou obuv a nepodléhat moderním trendům nezdravé obuvi; podpatek na společenské obuvi max. 3 – 4 cm
  • Investovat do svých nohou – koupě nekvalitní obuvi může přivodit řadu starostí a bolestí
  • Dětem kupovat obuv pohodlnou s pevným opatkem (zpevnění okolo paty)
  • Na sport volit obuv odpruženou, speciální pro určité druhy sportu
  • Střídat obuv, občas ji v létě zout

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.