Dlouhotrvající výtok a negativní výsledky testů

Otázka

Již 4 měsíce mě trápí nepříjemný výtok. Bylo mi děláno x testů, vždy byl výsledek negativní. Takže žádná bakteriální infekce, několik přeléčení, antibiotika, vkládací tablety, výplachy. Odběry krve v pořádku, žádná infekce, nic. Doktor mi řekl, že se ještě nesetkal s ničím podobným. Prý neví, jak mě léčit, tak prý už nemusím chodit. Dal mi doporučení na nějakou pražskou kliniku, kde se mnou samozřejmě nechtějí mít nic společného. Pouze v případě, že budu hradit každou návštěvu částkou 1000,- i přesto, že mi VZP řekla, ze nevidí důvod, proč by jim mé vyšetření neproplatili. Zkusila jsem i tolik opěvované Tiande a nic. Jsem už zoufalá. Máte nějakou radu, co a jak. A kam se případně obrátit. Děkuji.

Odpověď

Nevzpomenete si, co předcházelo objevení výtoku? Nachlazení, stres, návštěva koupaliště, sauny, nový partner, nový prací prášek, aviváž, intimní hygiena apod. cokoli mírně neobvyklého? To jsou všechno běžné stavy, na které pochva reaguje zcela banálním výtokem, který není radno léčit. V krátkém čase se vše vrátí k normálu. Může jít i o projev alergie na cokoli. Jakmile se naruší přirozená poševní mikroflóra antibiotiky, výplachy, jakoukoli manipulací v pochvě, výtok se jen zesílí a usadí!

Velkou roli hraje i psychika.

Jaký charakter má výtok? Pokud je bělavý a bez zápachu, pak bych to nechala v klidu, bez jakékoli terapie. Pokud je však žlutozelený a zapáchá, pak léčbu vyžaduje. Sama tibetské, ani čínské medicíně moc nevěřím. Může naopak velmi citlivé prostředí pochvy ještě více podráždit.

Jak vím z opakovaných zkušeností, najít dobrého gynekologa je veliký problém. Žasnu nad tím, co jsou schopni učinit i mnozí „renomovaní“. Slušný gynekolog je doc. Calda (Praha, U Apolináře – státní klinika), Dr. Šottner (soukromý gynekolog v Jihlavě – na pojišťovnu), Gynekologie Femina Sana (Praha, Koněvova ulice – problém je, že mají přeplněno), slušní jsou i na Gynekologické klinice ve FN Motol (státní na ZP).