Čtete etiketu potraviny a jen se hemží éčky. Přídatné látky, neboli také potravinářská aditiva, prostě éčka se ale používají všude ve světě a nejsou nutně zlem.
Evropská unie nám předepisuje užívat totožná číselná označení, znamená to, že ve státech EU, najdete éčka s uvozeným E a po té číslem. Existuje ještě Codex alimentarius, v překladu výživový kodex. Byl sestaven výborem organizací OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Světovou zdravotnickou organizací(WHO).
Přesto do první uvedenou patří i zástupci EU, včetně ČR, tímto kodexem se přídatné látky číselně označují totožně jako v předpisech EU avšak jsou uvozeny označením INS.
Jak je to tedy s éčky?
Všeobecným problémem éček je ale skutečnost, že jednotlivé státy mají vlastní právní předpisy, a tak co je u nás zakázáno, může být jinde povoleno. A co víc, zatím nelze celosvětově paušalizovat označení potravinářským aditiv. I když je chemické názvosloví těchto látek shodné, číselné kódy v rámci světa je rozdílné. Stejné příměsi můžeme v rámci světových databází nalézt pod různými číselnými značkami.
Není nutno ale ztrácet hlavu. Potraviny, které jsou prodávány na našem trhu, musejí nést české etikety včetně označení složek dle naší legislativy.
A také Codex alimentarius se snaží sjednotit nejen výrobní praxe, ale i označení v zájmu ochrany zdraví spotřebitelů.
Přesto pojďme se podívat, co vlastně ty naše potraviny mohou skrývat. Uvádíme legislativně uvedené skupiny aditiv, včetně jejich zástupců. Ne všechny jsou u nás povolené.
antibiotika
Antibiotika (E700- 704) zabrání množení bakterií v potravinách, ale u nás jsou zakázaná.
Takže u nás neuvidíte E701 Tetracykliny, ani synteticky vyráběný Oleandomycin E704.
antioxidanty
Antioxidanty prodlužují trvanlivost potraviny, zamezují žluknutí tuků a barevnými změnám potravin. Jsou označeny jako nebezpečné. E103 Alkannin je u nás zakázán, ale může být v potravinách sousedních zemí, ale například E220 Oxid siřičitý.
balící plyny
Balící plyny jsou plyny, které zavádějí do obalu potraviny jako Dusík E941 k masu nebo Oxid uhličitý k sycení nápojů E290.
barviva
Barviva jsou látky udělující potravině barvu například kurkumin E100, nebo riboflavin E101, ale E104 Chinolinová žluť, povolená, přesto kontroverzní a škodlivá látka, vyrábějící se z DEHTU a stejně tak E102 Tartrazin, nechceme konzumovat, natož děti jimž vyvolává alergie a hyperaktivitu.
bělidla
Bělidla jsou v některých státech používána k bělení mouky, naštěstí u nás ne. Jedná se o látky E925,926, 927,928, které zrovna nenesou příhodné názvy a raději je užijete k čištění WC než do potravin, jedná se o chemikálie jako chlor, oxid chloričitý, benzoil peroxid, peroxid vápenatý. V celé EU zakázané, ale v Americe si je vychutnáte třeba v pečivu.
Kontroverzní éčka
Tato záležitost kolem éček je nejen obsáhlá, ale i mnohokrát popíraná, nebo naopak prosazovaná. Příště začneme emulgátory, enzymy i konzervanty, ale ani dalším článkem neskončíme. Celkově se dá říct, že éčka budou vířit vody dál, na jedné straně stojí zdraví populace, na straně druhé uživit těch 7,3 miliard lidí.
Ostatně sami si všimněte, že zapomenuté potraviny, nezplesnivěly, nevybledly ani neztvrdly, ačkoli lhůta jejich trvanlivosti už vypršela. Jak je to možné?
A čím si vysvětlit, že jahody z domácího kompotu jsou našedlé, zatímco v kupovaném krásně červené? Proč na kilogram majonézy muselo podle dřívějších norem přijít osm vaječných žloutků a nyní stačí pouze jediný.
Asi už tušíte, že?
Vložit komentář