Hladovka po Vánocích? Nesmysl!

„Z přeplněného žaludku a střev po Vánocích nikdo dlouho hladovět nevydrží,“ říká k předsevzetí po svátcích hubnout Magdaléna Mikulandová, výživová poradkyně. „V těle začnou chemicky působit zbytkové metabolity a ty vás dříve či později dostanou: začnete mít chutě, návaly hladu a únavy,“ vysvětluje.

Předsevzetí zhubnout by tak nemělo být záležitostí Nového roku, mělo by jít o změnu kompletní a doživotní a snahu změnit dlouhodobé špatné stravovací návyky. Lidem toužícím ulevit po svátcích svému zažívání Magdaléna Mikulandová doporučuje nikoli hladovky, nýbrž přizpůsobit jídelníček zimnímu období:

  • Nezapomínat na bílkoviny, které nejsou jen v mase a sýrech, ale i v luštěninách a hlívě ústričné. Právě z hlívy je výborné v zimních měsících vařit polévku nebo dobrý okořeněný guláš.
  • V zimě tělo potřebuje více tepla, je vhodné přejít od zeleninových salátů k polévkám. Vynikající variantou jsou luštěninové či silné vývary z kvalitního hovězího či kuřecího masa.
  • První jídlo dne, snídaně, by rovněž měla být teplým jídlem, kterým začneme den. Tělu prospěšné je uvařit si teplou pohankovou kaši – naslano třeba s ořechy, nasladko kombinovat s ovesnou kaší s ovocem.
  • Pít by se měly spíše teplé nápoje než studená voda.
  • Zařaďte k dochucování pokrmů zimní koření, jako je chilli, kurkuma, skořice, zázvor, paprika, pepř, římský kmín nebo kari. Vše, co trochu pálí v puse, zatepluje gastrointenstinální trakt.

Hubnutí, pokud jde o rozhodnutí trvalé, by mělo být dobře promyšlené a systematické. Dlouhodobě by jej měl vést výživový poradce, který bude řídit celý proces.

I po Vánocích je potřeba dodat tělu všechny zdravé a nezbytné živiny a minerální látky, takže se metabolizmus dostane do správné rovnováhy. Za dodržování nových, jednoduchých pravidel přípravy a přijímání potravin se trvale a šetrně, bez drastického hladovění, reguluje hmotnost a posiluje celková hormonální produkce, což má blahodárný vliv na zdraví.

Nejdůležitější roli v chutných a zdravých receptech hraje díky vysokému obsahu vláknin a živin zásaditá zelenina, která navíc působí pozitivně proti překyselení organismu. Podstatné jsou i kvalitní bílkoviny s výhodnou kombinací esenciálních aminokyselin – libové maso, drůbež, ryby, mléčné produkty s přirozeným obsahem tuku, sójové produkty, luštěniny, semínka a klíčky.

Přednost je dávána omega-3 a omega-6 nenasyceným mastným kyselinám, které naše tělo nedokáže samo vyrobit a jsou obsaženy především v kvalitních rostlinných olejích a v rybách. Současně se drasticky snižuje konzumace nezdravých nasycených a trans-mastných kyselin například ve ztužených rostlinných tucích, umělých tucích a všech polotovarech. Z cukrů jsou voleny ty, které působí příznivě na hladinu cukru v krvi (cukry s dlouhým řetězcem) a tím i na produkci inzulínu v těle, například žitný chléb, vločky, ovoce a zelenina.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.