Je mi 50 let, 47 kg, těžká astmatička, reflux a těžká gastritida. Několik měsíců jsem neměla problém se žaludkem, a tak jsem udělala ohromnou chybu: začala jsem konzumovat rajčata a papriky a před 2 týdny jsem snědla naráz 250 g tučného pomazánkového sýra a půl hodiny na to balenou vanilkovou zmrzlinu. Druhý den bolesti celého břicha, nauzea. Žlutá stolice. Po několika dnech bolesti ustoupily, ale pořád mě zlobí nauzea, flatuence, žlutá, někdy žlutozelená stolice (držím samozřejmě dietu – zelenina, mrkev, brambory, kefír). Co to může být – žlučník?
Žlučníkové potíže se nabízejí, a také pravděpodobně o žlučníkovou koliku půjde. Na dálku vám však nemohu stoprocentně zaručit, že nedošlo také k podráždění slinivky, případně že potíže nejsou vyvolány onemocněním jater (například hepatitidou). Je nezbytně nutné, abyste vyhledala lékaře a je nutné vyšetření: jaterní testy, amylázy v krvi (ev. v moči), sonografie břicha, případně testy na infekční virové hepatitidy (A, B, C, E). Prostá žlučníková kolika následuje zpravidla bezprostředně po „rizikovém“ jídle a většinou do druhého dne odezní. Pokud potíže přetrvávají i při dietě, lze předpokládat, že něco není v pořádku.