Pravidelná konzumace jablek by mohla posilovat trávicí systém, a tím i zdraví. Podle agentury APA na to přišli mikrobiologové z potravinářského výzkumného ústavu kodaňské technické univerzity, když sledovaným krysám předepsali dlouhodobější systematickou jablečnou dietu. Panuje domněnka, že by jablka mohla mít podobné účinky i u člověka. Je ale potřeba další výzkum, který by to prokázal.
Hlodavci dostávali po delší dobu celá jablka, jablečnou šťávu, jablečné pyré i zbytky dužiny po výrobě jablečného džusu. Jejich trávicí systém se poté posílil. Podle badatelů by za tím mohly být pektiny, které jablka a další ovoce obsahují. Vytvářejí sice vlákninu, která je pro člověka nestravitelná, využít by je ale mohly některé bakterie.
Vědci v odborném časopise BMC Microbiology uvedli, že na pektiny bohatá dieta zvýšila množství užitečných bakterií v trávicím traktu krys. Tyto bakterie vytvářejí určité estery kyseliny máselné, které slouží jako palivo pro buňky střevní stěny.
Při dlouhodobější konzumaci jablek se navíc zdálo, že bakterie také napomáhaly tvorbě kyselin s krátkým řetězcem, které zajišťují příznivou rovnováhu mikroorganismů ve střevech. Podle badatelů je ale potřeba ještě další zkoumání, které by prokázalo u lidí podobné účinky jako u krys.
Vložit komentář