Solte méně, můžete tak předejít nemocem srdce a cév

Riziko kardiovaskulárních nemocí se šíří i Českem jako epidemie. Příčinou jsou nejen genetické dispozice, ale také uspěchaný životní styl, nezdravá strava, kouření či nedostatek pohybu. Na onemocnění srdce a cév přitom ročně umírá až 45 % nemocných. I my sami však můžeme částečně ovlivnit, zda se nás budou tyto choroby týkat. Jednou z věcí, kterou pro sebe a své zdraví můžeme v tomto ohledu udělat, je začít méně solit.


Příjem soli je jedním z faktorů, který má na onemocnění srdce velký vliv. Doporučený denní příjem je dle Světové zdravotnické organizace (WHO) pět gramů. Průměrný Čech ročně zkonzumuje asi dvakrát až třikrát větší dávku.

S nižším příjmem soli klesá i tlak

Souvislost mezi příjmem sodíku a výší krevního tlaku je vědecky prokázána. U populací s denním přívodem soli do 3 gramů je průměrný tlak velmi nízký a nestoupá s věkem (u některých afrických km.nů, které žijí původním způsobem života a nejsou vystaveny solné zátěži, se hypertenze nevyskytuje). Naproti tomu u populací s konzumací soli nad 6 gramů je vzestup tlaku závislý právě na přívodu soli.

„Češi jsou z evropského měřítka velkými konzumenty kuchyňské soli. V porovnání s ostatními státy jsou na pátém místě, což není zrovna dobré nejen z hlediska statistiky, ale hlavně kvůli jejich zdraví,“ říká MUDr. Alena Šteflová, ředitelka České kanceláře WHO.

U pacientů s vysokým krevním tlakem vede zmenšení příjmu soli o 3 gramy denně ke snížení systolického tlaku o 5 až 7 torrů a mozkových příhod o 13 %. Doporučená spotřeba soli dle Světové zdravotnické organizace je u rizikových pacientů (diabetici, hypertonici) jen 3 gramy soli za den oproti 5 gramům u zdravé populace.

Dávky překračují především muži a malé děti

Zvláště vysoký příjem soli má mužská část populace, kde až 95 % osob překračuje maximální tolerovanou hranici i bez zahrnutí soli pro kulinářskou přípravu pokrmů a dosolování na talíři. Takzvaná skrytá sůl je obsažena v potravinách, které jsou typické svou slanou chutí (např. sýry, uzeniny, instantní polévky), ale také v potravinách, u kterých se výrazný obsah soli neočekává (např. kečup, hořčice, pečivo). Na přípravu jídel z běžně dostupných potravin už zůstává jen 1 g soli denně.

„Reálná spotřeba soli v ČR je alarmující. Každý Čech sní za rok šest kilogramů soli. Na den tak v průměru připadá 16,5 gramů. Navíc 80 % dětí ve věku 7 až 12 měsíců překračuje doporučenou dávku soli o 80 %, 95 % dětí ve věku 12 až 18 měsíců překračuje doporučenou dávku soli o 190 % a 100 % dětí ve věku 18 až 36 měsíců překračuje doporučenou dávku soli o 320 %,“ doplňuje MUDr. Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.

Varovný je také fakt, že pouze 10 % Čechů má dostatečnou pohybovou aktivitu. Není proto divu, že máme 17 % obézních žen i mužů. Nadváha trápí téměř 50 % Čechů a 30 % Češek. Ty v tomto počtu dokonce obsazují pátou pozici v celoevropském srovnání. Vysoká váha a nedostatek pohybu jsou přitom další faktory, které mají vliv na vznik chorob srdce a cév.

Jak snížit rizika vyplývající z vysokého krevního tlaku?

Jakých zásad se držet a co případně ve svém životě změnit, aby se náš zdravotní stav zlepšil nebo se alespoň nezhoršoval?

  • Konzumovat zdravou a vyváženou stravu
  • Omezit příjem soli pod 5g denně
  • Pravidelně se pohybovat
  • Nekouřit
  • Omezit konzumaci alkoholu
  • Zvládat stres
  • Pravidelně si kontrolovat tlak

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.