zelenina_v_kosi

Vegetarián, mýty a pravdy -Téma měsíce

Vegetarián je ten člověk, který nejí určitý druh masa, nebo nejí vůbec žádné maso a další potraviny živočišného původu. Většina z nich také nepije alkohol a nekouří.
Je to tak správné? Rodíme se všichni jako všežravci nebo jako býložravci?

Upřímně není vegetarián jako vegetarián. Vegetariáni nejedí maso, a právě proto si musí pečlivě  hlídat, aby alternativní stravou dostali do těla všechny potřebné látky.

Je vegetariánství zdravé?


masoJe, pakliže s ním umí člověk pracovat
. Nerodíme se přímo jako masožravci, dokonce ani jako všežravci. Protože, kdyby tomu tak mělo být, museli bychom už dávno vymřít. Minimálně v období před pěti až dvěma sty lety, by lidé padali jako hrušky, pokud by nedostali maso. No a z dějin víte, že ne všichni ho měli a přesto rodili zdravé děti. Někdo by mohl oponovat, že dříve se lidé také dožívali málo let, ale to zrovna primárně nesouviselo s tím, že nejedli maso díky vlastní chudobě.

 

srdce-krivka

 

Na druhou stranu, je již prokázané, že ačkoli je pro nás maso zdrojem vitamínu B12, je zároveň v nadměrném množství nosičem zvýšeného rizika nemocnění od kardiovaskulárních chorob po rakovinu střev.  Naše střeva, ale umění trávit jak zeleninu tak i maso.

 

 

Kdo je nejchoulostivějším vegetariánem?

Ten, kdo o tomto životním stylu nic neví a praktikuje jej, stejně jako děti, které neumějí správně pracovat s vyvážeností stravy.  Nejméně ohroženi jsou semivegetariáni, rybytedy ti kteří nekonzumují červená masa, ale jedí ryby, případně kuřata.

 

 

 

 

A tou nejvíce ohroženou formou stravování ovoce-zdrava-strava-vitaminyje fruitariánství, jedná se o konzumaci ovoce v syrovém stavu. Nelze to ale nijak globalizovat

 

 

 

 

Bohužel v našich krajinách,  zeměpisné šířce  a celkové poloze, bude forma fruitariánství docela problematická, už jen proto, že v zimě „naše ovoce neroste“ a dováží se k nám exotické ovoce z dálek.

Citrusové plody mají tendenci ochlazovat organizmus a tak je jejich požívání spíše pro tělo doplňkové, nikoli, aby tvořilo hlavní složku jídelníčku.  Na druhou stranu bude tato forma stravování méně problematická, než u Eskymáků.

 

Vegetarián Finska versus vegetarián v Tichomoří

Igloo

tropyČím větší zima, tím více žádá tělo energeticky bohatější stravu a naopak. Jistě jste si sami vyzkoušeli na sobě, pakliže jste volili letní dovolenou třeba u Středního moře, že coby omnivoři (lidé, kteří se nevyhýbají živočišné stravě) , jste rozhodně nedostali chuť na koleno s křenem. Na druhou stranu zimní radovánky  třeba ve Vysokých Tatrách si neumí
te představit bez bryndzových halušek se slaninou, bez ohledu na to, že se jedná o slovenské národní jídlo.

 

 

Vegani

leky-potravinove-doplnkyti, co nejedí žádnou živočišnou stravu ani jejich produkty. Nepijí mléko, nejedí vejce, dokonce ani med, coby živočišný produkt, snad ani droždí.  Zvláště oni jsou náchylní na nedostatek vitamíny B12.  Který lze prokazatelně získat pouze z masa. Ačkoli se tu a tam vyrojí informace, že některé rostliny jsou zdrojem vitamínu B12, faktem zůstává, že odborně není žádná rostlinná potravina uznána a prokázána jako dostatečný zdroj vitamínu B12.

 

 

 

 

V přehledu jsou vyznačeny vitamíny, které tělo potřebuje, jejich zdroj i účinek na tělo.

Vitamín
Účinek v organismuNedostatekZdroje v potravě
B1
(thiamin)
Proti zánětu
nervů, látková přeměna cukrů,
růst,
nervové a svalové funkce
poruchy nervového systému,
poruchy koordinace, nechutenství,
únava, snížená koncentrace
celozrnné pečivo, pšeničné klíčky, otruby, těstoviny, rýže, vepřové a rybí maso, játra, ledviny, vejce, ořechy, fazole, hrášek, kapusta, ryngle
B2
(riboflavin)
Buněčné dýchání,
podpora růstu a tělesné hmotnosti
poruchy růstu, kožní změny pivní kvasnice, pšeničné klíčky, mléko, sýr, vejce, játra, ledviny, paštika, kakao, čokoláda, sója, houby, brokolice, špenát
B6
(pyridoxin)
Metabolismus nenasycených
mastných kyselin,
cukrů a bílkovin, krvetvorba
poruchy růstu, chudokrevnost rybí, kuřecí, vepřové maso, játra, brambory, sója, celozrnné pečivo, banány
B12
(cyanokobalamin)
Posiluje organismus,
udržuje zdravý nervový systém,
krvetvorba
chudokrevnost, nervová onemocnění rybí, kuřecí, hovězí, vepřové maso, mušle, krevety, játra, ledviny, mléko, sýry a vejce,mléko, syrovátka, kořenová zelenina
B13
(kyselina orotová)
metabolismus a uchování vitamínu
B12
chudokrevnost, nervová onemocněnímléko, syrovátka, kořenová zelenina
C
(kyselina askorbová)
Posiluje obranyschopnost
i výkonnost organismu,
protizánětlivý účinek,
působí na stav cévní stěny,
tvorbu hormonů nadledvin,
tvorbu nervových přenašečů,
ve vyšších dávkách chrání buňky
před tvorbou volných radikálů
(antioxidační účinek)
únava, oslabení imunitního
systému,snížená duševní
a tělesná výkonnost
citrusové plody, rybíz, jahody, zelená paprika, rajčata, brokolice, šípky, brambory, papája, česnek
D
(kalciferol)
vstřebávání vápníku, rovnováha vápníku
a fosforu,
tvorba zubů
a kostí
osteomalácie u dospělých,
u dětí křivice, zpomalený
růst
rybí tuk, tučné ryby (tuňák, sleď, losos, sardinky), játra, mléko, sýry, žloutek, kakao
E
(tokoferol)
regenerační účinek, posiluje odolnost poruchy prokrvení,
poruchy vývoje
a metabolismu
ve svalech
celozrnné pečivo, obilné klíčky, rostlinné oleje, sója, ořechy, boby, mrkev, kapusta, kopřivy, ostružiny, avokádo, maso, tučné ryby, žloutek

Je bezvýznamné nutit někoho do vegetariánství, stejně jako druhého, aby jedl maso. Je také bezvýznamné  tvrdit, že  vegetariánství je zdravé a pojídání masa nezdravé. Určitě  se najdou typy, kterým dělené stravy vyhovují a stejně tak existují lidé, kteří chřadnou při striktně omezené stravě.
Jde to!

Je na každém z nás, aby jedl tak, jak mu to vyhovuje. Na druhou stranu pokud vidíte vegana, který ztratil chuť do života, stává se šedým v obličeji a rapidně hubne, dokonce se u něj objevuje jemné ochlupení na místech, kde běžně ne a zároveň máte pocit, jako by se cítil stále unavený, znechucený životem a jeho mysl ztrácí bystrost, je zřejmé, že je něco špatně s jeho stravovacím návykem a veganství mu nesvědčí nebo nemá dostatečně pestrou stavu doplněnou vitamíny.

 

 

Spokojený vegetarián

Je ten, komu změna stravovacího stylu přináší zvýšenou radost, stává se aktivním a upravený jídelníček mu pomáhá v podobě zlepšeného zdraví a pozvolnému úbytku hmotnosti. Se změnou stravy by se nemělo začínat v průběhu těhotenství, protože změnou jídelníčku neomezujete jen vlastnímu tělu, ale i novému životu. Zároveň platí, že rekonvalescence těla po vážné nemoci, nebo operativním zásahu, probíhá daleko lépe, když má tělo plný přísun minerálů a živin.vegetarián

 

Na závěr stačí připomenout, že praktikuje-li změnu jídelníčku vegetarián, který si o vegetariánství něco zjistí předem,  zajistí příjem vitamínových doplňků, které přizpůsobí svému jídelnímu, nově nabytému zvyku, pak se není čeho obávat.

2 komentáře “Vegetarián, mýty a pravdy -Téma měsíce”

  1. Uzasne, kez by takovych clanku na internetu bylo vic …
    Clanek nikomu nic nevnucuje, neosocuje, nikoho nepresvedcuje, je vyjadrenim respektu, pochopeni a ucty ke vsem.
    Vrely dik a poklona autorovi (autorce) 🙂

    • Souhlasím !!! Víc fundovaných informací , slušných a nikomu nevnucujících. Ukazuje tu že maso opravdu být nemusí, takže je to pouze na každém jakou cestu zvolí. Elen

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.