Upřímně není vegetarián jako vegetarián. Vegetariáni nejedí maso, a právě proto si musí pečlivě hlídat, aby alternativní stravou dostali do těla všechny potřebné látky.
Je vegetariánství zdravé?
Je, pakliže s ním umí člověk pracovat . Nerodíme se přímo jako masožravci, dokonce ani jako všežravci. Protože, kdyby tomu tak mělo být, museli bychom už dávno vymřít. Minimálně v období před pěti až dvěma sty lety, by lidé padali jako hrušky, pokud by nedostali maso. No a z dějin víte, že ne všichni ho měli a přesto rodili zdravé děti. Někdo by mohl oponovat, že dříve se lidé také dožívali málo let, ale to zrovna primárně nesouviselo s tím, že nejedli maso díky vlastní chudobě.
Na druhou stranu, je již prokázané, že ačkoli je pro nás maso zdrojem vitamínu B12, je zároveň v nadměrném množství nosičem zvýšeného rizika nemocnění od kardiovaskulárních chorob po rakovinu střev. Naše střeva, ale umění trávit jak zeleninu tak i maso.
Kdo je nejchoulostivějším vegetariánem?
Ten, kdo o tomto životním stylu nic neví a praktikuje jej, stejně jako děti, které neumějí správně pracovat s vyvážeností stravy. Nejméně ohroženi jsou semivegetariáni, tedy ti kteří nekonzumují červená masa, ale jedí ryby, případně kuřata.
A tou nejvíce ohroženou formou stravování je fruitariánství, jedná se o konzumaci ovoce v syrovém stavu. Nelze to ale nijak globalizovat
Bohužel v našich krajinách, zeměpisné šířce a celkové poloze, bude forma fruitariánství docela problematická, už jen proto, že v zimě „naše ovoce neroste“ a dováží se k nám exotické ovoce z dálek.
Citrusové plody mají tendenci ochlazovat organizmus a tak je jejich požívání spíše pro tělo doplňkové, nikoli, aby tvořilo hlavní složku jídelníčku. Na druhou stranu bude tato forma stravování méně problematická, než u Eskymáků.
Vegetarián Finska versus vegetarián v Tichomoří
Čím větší zima, tím více žádá tělo energeticky bohatější stravu a naopak. Jistě jste si sami vyzkoušeli na sobě, pakliže jste volili letní dovolenou třeba u Středního moře, že coby omnivoři (lidé, kteří se nevyhýbají živočišné stravě) , jste rozhodně nedostali chuť na koleno s křenem. Na druhou stranu zimní radovánky třeba ve Vysokých Tatrách si neumí
te představit bez bryndzových halušek se slaninou, bez ohledu na to, že se jedná o slovenské národní jídlo.
Vegani
ti, co nejedí žádnou živočišnou stravu ani jejich produkty. Nepijí mléko, nejedí vejce, dokonce ani med, coby živočišný produkt, snad ani droždí. Zvláště oni jsou náchylní na nedostatek vitamíny B12. Který lze prokazatelně získat pouze z masa. Ačkoli se tu a tam vyrojí informace, že některé rostliny jsou zdrojem vitamínu B12, faktem zůstává, že odborně není žádná rostlinná potravina uznána a prokázána jako dostatečný zdroj vitamínu B12.
V přehledu jsou vyznačeny vitamíny, které tělo potřebuje, jejich zdroj i účinek na tělo.
Vitamín | Účinek v organismu | Nedostatek | Zdroje v potravě |
---|---|---|---|
B1 (thiamin) | Proti zánětu nervů, látková přeměna cukrů, růst, nervové a svalové funkce | poruchy nervového systému, poruchy koordinace, nechutenství, únava, snížená koncentrace | celozrnné pečivo, pšeničné klíčky, otruby, těstoviny, rýže, vepřové a rybí maso, játra, ledviny, vejce, ořechy, fazole, hrášek, kapusta, ryngle |
B2 (riboflavin) | Buněčné dýchání, podpora růstu a tělesné hmotnosti | poruchy růstu, kožní změny | pivní kvasnice, pšeničné klíčky, mléko, sýr, vejce, játra, ledviny, paštika, kakao, čokoláda, sója, houby, brokolice, špenát |
B6 (pyridoxin) | Metabolismus nenasycených mastných kyselin, cukrů a bílkovin, krvetvorba | poruchy růstu, chudokrevnost | rybí, kuřecí, vepřové maso, játra, brambory, sója, celozrnné pečivo, banány |
B12 (cyanokobalamin) | Posiluje organismus, udržuje zdravý nervový systém, krvetvorba | chudokrevnost, nervová onemocnění | rybí, kuřecí, hovězí, vepřové maso, mušle, krevety, játra, ledviny, mléko, sýry a vejce,mléko, syrovátka, kořenová zelenina |
B13 (kyselina orotová) | metabolismus a uchování vitamínu B12 | chudokrevnost, nervová onemocnění | mléko, syrovátka, kořenová zelenina |
C (kyselina askorbová) | Posiluje obranyschopnost i výkonnost organismu, protizánětlivý účinek, působí na stav cévní stěny, tvorbu hormonů nadledvin, tvorbu nervových přenašečů, ve vyšších dávkách chrání buňky před tvorbou volných radikálů (antioxidační účinek) | únava, oslabení imunitního systému,snížená duševní a tělesná výkonnost | citrusové plody, rybíz, jahody, zelená paprika, rajčata, brokolice, šípky, brambory, papája, česnek |
D (kalciferol) | vstřebávání vápníku, rovnováha vápníku a fosforu, tvorba zubů a kostí | osteomalácie u dospělých, u dětí křivice, zpomalený růst | rybí tuk, tučné ryby (tuňák, sleď, losos, sardinky), játra, mléko, sýry, žloutek, kakao |
E (tokoferol) | regenerační účinek, posiluje odolnost | poruchy prokrvení, poruchy vývoje a metabolismu ve svalech | celozrnné pečivo, obilné klíčky, rostlinné oleje, sója, ořechy, boby, mrkev, kapusta, kopřivy, ostružiny, avokádo, maso, tučné ryby, žloutek |
Je bezvýznamné nutit někoho do vegetariánství, stejně jako druhého, aby jedl maso. Je také bezvýznamné tvrdit, že vegetariánství je zdravé a pojídání masa nezdravé. Určitě se najdou typy, kterým dělené stravy vyhovují a stejně tak existují lidé, kteří chřadnou při striktně omezené stravě.
Jde to!
Je na každém z nás, aby jedl tak, jak mu to vyhovuje. Na druhou stranu pokud vidíte vegana, který ztratil chuť do života, stává se šedým v obličeji a rapidně hubne, dokonce se u něj objevuje jemné ochlupení na místech, kde běžně ne a zároveň máte pocit, jako by se cítil stále unavený, znechucený životem a jeho mysl ztrácí bystrost, je zřejmé, že je něco špatně s jeho stravovacím návykem a veganství mu nesvědčí nebo nemá dostatečně pestrou stavu doplněnou vitamíny.
Spokojený vegetarián
Je ten, komu změna stravovacího stylu přináší zvýšenou radost, stává se aktivním a upravený jídelníček mu pomáhá v podobě zlepšeného zdraví a pozvolnému úbytku hmotnosti. Se změnou stravy by se nemělo začínat v průběhu těhotenství, protože změnou jídelníčku neomezujete jen vlastnímu tělu, ale i novému životu. Zároveň platí, že rekonvalescence těla po vážné nemoci, nebo operativním zásahu, probíhá daleko lépe, když má tělo plný přísun minerálů a živin.
Na závěr stačí připomenout, že praktikuje-li změnu jídelníčku vegetarián, který si o vegetariánství něco zjistí předem, zajistí příjem vitamínových doplňků, které přizpůsobí svému jídelnímu, nově nabytému zvyku, pak se není čeho obávat.
Uzasne, kez by takovych clanku na internetu bylo vic …
Clanek nikomu nic nevnucuje, neosocuje, nikoho nepresvedcuje, je vyjadrenim respektu, pochopeni a ucty ke vsem.
Vrely dik a poklona autorovi (autorce) 🙂
Souhlasím !!! Víc fundovaných informací , slušných a nikomu nevnucujících. Ukazuje tu že maso opravdu být nemusí, takže je to pouze na každém jakou cestu zvolí. Elen