infarkt

Vyvážená strava snižuje riziko infarktu a mrtvice až o třetinu

Nová studie prověřila, že pestrá vyvážená strava může snížit riziko infarktu a mozkové mrtvice až o třetinu. Studii londýnské King’s College publikoval nedávno časopis American Journal of Clinical Nutrition.

 „Charakter stravování  s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, soli a cukru, nízkým příjmem vlákniny, tučných ryb, ovoce a zeleniny, by pomohlo výrazně snížit riziko infarktu a mrtvice. Je důležité si uvědomit, že infarkt a mrtvice se nejčastěji vyskytují u osob, které nemají identifikováno vysoké riziko,“  takto jednoznačně ocitoval Tom Sanders své výsledky studie.

Přidat ryby, ubrat cukr a živočišné tuky

žena jí nezdravé cukroví

Do studie se zapojilo 162 zdravých Britů ve věku 40-70 let. Po dobu 12 týdnů se stravovali podle aktuálních anglických výživových doporučení. Do jídelníčku zařadili alespoň jedenkrát týdně tučné ryby, zvýšili konzumaci ovoce a zeleniny a nahradili obiloviny z bílé mouky jejich celozrnnými variantami. Mléčné výrobky a maso s vysokým podílem tuku nahradili za varianty s nízkým obsahem tuku a celkově omezili příjem přidaného cukru a soli. Například nahradili dorty a cukroví ovocem a ořechy. Na vaření používali olej s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin a do jídelníčku zařadili margarín s nižším obsahem nasycených mastných kyselin a bez trans mastných kyselin.

Kontrolní skupina dostávala k tradiční britské stravě máslo s nižším obsahem tuku a na vaření upravený palmový olej – oba produkty s vyšším obsahem nasycených mastných kyselin než u skupiny s nutričně vyváženou stravou.

02J77494

Menší hmotnost, užší pas, nižší tlak

měření pasuZávěry přinesla studie na základě dotazníku spotřeby jednotlivých potravin, kterou doplnila analýza řady parametrů v moči a krvi.
Po dvanácti týdnech se ve skupině s upravenou stravou snížila tělesná hmotnost průměrně o 1,3 kg, zatímco v kontrolní skupině se zvýšila o 0,6 kg. Úprava jídelníčku měla vliv i na tělesné rozměry. Obvod pasu byl o 1,7 cm nižší ve skupině s nutričně vyváženou stravou ve srovnání s kontrolní skupinou. Významný rozdíl vznikl i v hladině krevního tlaku.

servírovaný salát s masem a zeleninou

Zdraví muži a ženy ve věku od 40 let, kteří přizpůsobí své každodenní stravovací návyky současným anglickým výživovým doporučením, mohou snížit riziko srdečních onemocnění až o třetinu,“ komentuje výsledky studie doc. Ing. Jiří Brát, CSc., odborný garant iniciativy Vím, co jím.

Češi by dopadli podobně

Česká republika je na tom z hlediska příjmu rizikových živin obdobně jako Velká Británie. Nasycené mastné kyseliny a sůl konzumujeme ještě ve větším nadbytku. Doporučená denní konzumace nasycených mastných kyselin je 20 g, ve skutečnosti přijímáme zhruba 34 g. Optimální konzumace soli je 5 g denně, v Čechách si však dopřáváme 13 – 14 g za den.

Příjem ovoce, zeleniny a ryb je oproti tomu nedostatečný a neodpovídá současným doporučeným dávkám.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.