Agáve by v budoucnosti nemusela sloužit jen k výrobě mexického národního nápoje tequily, ale uplatnit se i v lékařství. Šťáva z ní totiž obsahuje látku, která by mohla zabraňovat cukrovce nebo řídnutí kostí. Oznámili to v úterý mexičtí vědci.
Výsledky naznačují, že dieta bohatá na (polysacharidy) fruktany z agáve zabraňuje ubývání vápníku a výrazně zlepšuje tvorbu kostní tkáně. Zároveň podporuje produkci hormonu GLP-1, který má schopnost zvýšit sekreci inzulinu, jehož nedostatek je příčinou cukrovky, řekla novinářům v Mexiku Mercedes Lópezová, která řídí příslušný pokusný program na Národním polytechnickém institutu.
Pokusy se zatím provádějí na krysách. Případným testům u lidí budou předcházet další pokusy na zvířatech.
Doktorka Lópezová však zklamala příznivce tequily, kteří by se mohli domnívat, že její konzumací dělají něco pro své zdraví – v tequile už blahodárné fruktany nejsou.
Vložit komentář