Opakované záněty bez nálezu

Otázka

Dobrý den, můj osmiletý syn je s krátkými pauzami již 8 měsíců nemocný. Na podzim měl 2x antibiotika na základě zánětu v těle, ložisko nezjištěno. V únoru mu byl diagnostikován zánět nosních dutin, a jelikož mu atb Amoniosklav nezabíraly a měl na ně kožní reakci, byl přijat do nemocnice. Tam mu naměřili CRP 201 a nasadili Axetine.

Odpověď

Po dobrání byl týden zdráv a pak znovu nastaly teploty, lékařka mu naměřila CRP 169. Nasadila mu Biseptol, který bral 2x denně 1 tabletu a po dobrání užíval ještě 5 týdnů 1 tabletu denně. Po tu dobu byl zdravý. Týden po vysazení opět teploty kolem 38 st., byl odeslán do nemocnice (CRP 130) a nasazen opět Axetine. Chci se zeptat, jsou v tomto případě řešením antibiotika, když prozatím nezjistili příčinu ani ložisko zánětu v těle? Nyní mu byl dělán jen RTG plic a nosních dutin bez nálezu, odběr krve.

 

MUDr. Marta Šimůnková:
Máte pravdu, je nezbytně nutné objasnit příčinu vysokého CRP. Vysoké CRP je známkou zánětu (zpravidla bakteriálního) v těle, ale může se vyskytnout i u jiných chorob. Podrobné vyšetření je na místě.