Vytrhávání vlasů, trichotilomanie

Otázka

Mojí dceři je 17 let a cca před rokem si začala vytrhávat vlasy. Hledala jsem informace na internetu, ale nic se o tom nepíše .Vím pouze, že se to nazývá trichotillomanie, ale vůbec nevím, jak se mám k dceři chovat. Vždycky mi slíbí, že už to dělat nebude, ale není to zřejmě v jejich silách. Myslela jsem, že bychom zašly k psychiatrovi, ale ona se bojí, že by se nemohla přihlásit po maturitě na lékařskou fakultu. Také jsem se dočetla, že se objevili prášky proti vytrhávání vlasů formou jednoduchého potravinového doplňku: aminokyselina N-acetylcystein. Prosím, mohla byste nám oběma poradit, jak máme postupovat?

Odpověď

MUDr. Marta Šimůnková:
Vzhledem k bezpečnosti tohoto přípravku (volně prodejný v lékárnách – zejména v lécích podporujících vykašlávání) bych N-acetylcystein určitě vyzkoušela, ale stav bych stejně konzultovala s psychiatrem. Opravdu, návštěva psychiatra NENÍ překážkou studia medicíny. Znám velmi mnoho lékařů (i studentů medicíny), kteří se léčí například s depresí a jinými duševními chorobami.

Trichotilomanie může být projevem tzv. obsedantně kompulzivní poruchy, velmi laicky vysvětleno – stupňující se úzkost a psychické napětí se zmírní rituálním chováním – někdo si opakovaně myje ruce, jiný počítá dlaždičky, někdo si může vytrhávat vlasy. Trichotilomanii nelze rozmluvit (ani „vymlátit“). Jak píšete, je to nad síly vaší dcery si pomoci sama. A pomoc potřebuje! Tato onemocnění zpravidla postihují velmi pečlivé, nadané a svědomité jedince.