
A přitom konzumace sladkovodních ryb přináší prokazatelné zdravotní benefity. Například pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Český spotřebitel tohoto vlivu ale nevyužívá, s výjimkou Vánoc se sladkovodní ryby v našich jídelníčcích objevují spíše sporadicky. Každý Čech sní v průměru ročně pouhých 1,5 kg těchto ryb, což je alarmující (v EU je tento průměr více než 5 kg).
Na co poukázal výzkum
Doc. MUDr. Petr Petr, Ph.D. z Českých Budějovic se svým týmem provádí dlouhodobý výzkum právě na souvislost mezi konzumací masa sladkovodních ryb a hladinou cholesterolu v krvi. „Zjistili jsme, že průměrná hodnota cholesterolu v plazmě u osob v Jižních Čechách je poměrně vysoko nad konvenčními normály, přičemž alarmující je zejména zjištění, že lze prokázat meziroční vzestup cholesterolu u mužů i žen“. Tato skupina odborníků se proto rozhodla podávat strávníkům v hromadných stravovacích zařízeních (vysokoškolské menzy, jídelny v domovech pro seniory aj.) několikrát týdně pokrmy ze sladkovodních ryb a následně měřit vývoj hladiny cholesterolu u těchto osob.
Výsledky výzkumu jsou velmi slibné
„Zdá se, že se nám podařilo zastihnout velmi příznivé tendence, a sice snižování hodnot celkového cholesterolu a zvyšování hodnot příznivé formy cholesterolu u cílových osob. Zejména máme velkou radost z toho, že nejen mladí lidé, vysokoškolští studenti, ale i senioři, žijící v domově pro seniory, mají o rybí maso ve svém jídelníčku až překvapivě velký zájem. Zdá se nám, na základě výsledků našich šetření prováděných v roce 2008, že pro velkou část naší populace by nebylo problémem mít „ na talíři“ rybu dvakrát až třikrát týdně! To by bylo samozřejmě nesmírně závažné a potenciálně velmi příznivé“, hodnotí dosavadní zjištění doc. Petr.
Vložit komentář