Lidé, kteří jedí pravidelně čokoládu, mají tendenci být štíhlejší. Svědčí o tom výsledky studie amerických vědců, kteří sledovali asi tisícovku lidí a porovnávali u nich stravovací návyky, kalorický příjem a index tělesné hmotnosti (BMI).
Zjistili, že ti, kdo jedli čokoládu několikrát týdně, byli v průměru štíhlejší než ti, kdo si ji dopřáli jen příležitostně. Důležité přitom podle nich je, jak často jíte čokoládu než jaké množství jí sníte. S množstvím snědené čokolády ve studii žádná spojitost není.
Čokoláda je sice kalorická potravina, ale obsahuje i látky, které mohou mít příznivý vliv na pokles hmotnosti, uvádějí vědci ve studii zveřejněné v časopise Archives of Internal Medicine.
„Naše závěry potvrzují i výsledky jiných studií, že konečný dopad na váhu nemá ani tak množství přijatých kalorií, ale jejich složení,“ řekla vedoucí studie Beatrice Golombová z Kalifornské univerzity v San Diegu.
Konzumace některých druhů čokolády je spojována s určitými příznivými změnami krevního tlaku, citlivosti na inzulín a hladiny cholesterolu. Navíc čokoláda, hlavně ta tmavá, obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci odstraňovat volné radikály poškozující buňky v těle.
Golombová a její tým soudí, že antioxidační složky zvané katechiny mohou zlepšit svalovou hmotu a snížit váhu. Svědčí o tom přinejmenším výzkumy dělané s hlodavci. U myší, kterým byl podáván 15 dní epikatechin (přítomný také v tmavé čokoládě) se zlepšily fyzické výkony a byly pozorovatelné změny v kvalitě jejich svalů.
Nyní je třeba provést klinické zkoušky u lidí, aby se zjistilo, jestli to funguje stejně.
Vědci ale upozorňují, že je v této oblasti ještě hodně nezodpovězených otázek. A pokud nebudou k dispozici přesvědčivé důkazy, radí k opatrnosti. Příliš velká konzumace čokolády může mít i nepříznivé účinky vzhledem k tomu, že často obsahuje hodně cukru a tuků.
Kdo usiluje o štíhlejší postavu, rozhodně neudělá chybu, když zvýší konzumací čerstvého ovoce a zeleniny.
Vložit komentář