Až 80 procent českých dětí do dvou let věku jí podle průzkumu málo zeleniny. Přes 70 procent dostává do pěti druhů, většinou mrkev, brokolici, petržel, celer, hrášek či květák. Zelenina bývá vařená, zakoupená v obchodě, řekla Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí, které v únoru průzkum udělalo.
Kdo se nenaučí jíst zeleninu jako dítě, mívá problém i v dospělosti. Nedostatek zeleniny je pak spojen s infarkty, mrtvicí či rakovinou trávicího systému. Primář Pavel Frühauf z kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice uvedl, že nízká konzumace zeleniny a ovoce se řadí mezi šest nejčastějších faktorů úmrtí.
Pro děti od jednoho roku do dvou let je podle Knížkové doporučené množství zeleniny celkem sto gramů ve dvou až třech dávkách během dne. Podle průzkumu to splňuje jen 20 procent batolat.
„Nedostatek zeleniny má 87 procent dětí od 13 do 18 měsíců a 69 procent od 19 do 24 měsíců. Do pěti druhů zeleniny má 73 procent dětí, přitom běžný supermarket nabízí až 30 druhů čerstvé zeleniny,“ uvedla Knížková.
Připustila, že dětem ne vždy zelenina chutná. Rodiče by to ale neměli vzdávat, mají zeleninu trpělivě nabízet. Dítě potřebuje novou potravinu okusit i patnáctkrát, aby její chuť přijalo.
„Pokud rodiče s nabídkou vytrvají, v ideálním případě si na zelenině před zraky potomka pochutnávají, výsledek se jistě dostaví,“ řekla odbornice. Pro takto vedené dítě nebude podle ní v budoucnu zelenina jen dekorací na talíři plném jiných lákavých dobrot.
Zelenina je pro kojené děti první příkrm, začíná se s ní od 17. týdne života. Pokud by dítě zeleninu nechtělo, je podle odbornice dobré vzít na pomoc pár jednoduchých triků. Zeleninu lze nastrouhat do jídel, na něž je dítě zvyklé. Syrovou zeleninu je dobré nabídnout před jídlem, kdy je dítě hladové. Zájem dítěte o zeleninu stoupne, když pomáhá při nákupu a kuchyňské přípravě. Zeleninu lze podat i ve formě pro dítě atraktivní, třeba jako dipp k namáčení.
U nás doma pomáhá, když zeleninu nebo ovoce nakrájím a naskládám do tvaru zvířátek nebo smajlíků. Zřejmě potom lépe chutná 🙂