Které potraviny brání vstřebávání vápníku a jak ho naopak podpořit?

Dostatečný příjem vápníku je důležitý pro výstavbu zdravých kostí a zubů, ale i pro činnost srdce, svalů, nervů a pro srážení krve. Když dojde k poklesu hladiny vápníku v krvi, tělo si ho vezme z kostí a ty jsou pak náchylnější ke zlomeninám. O potravinách bohatých na vápník se obecně ví, jsou to mléčné výrobky, ořechy… Je třeba také vědět, že některé potraviny vstřebávání vápníku naopak snižují a zabraňují jeho absorbování, ke kterému dochází v tenkém střevě. Víte, které to jsou?

Mezi tyto potraviny patří strava bohatá na oxalát (špenát, kakao, čokoláda, rajská jablíčka, rebarbora, rybíz, angrešt, černý čaj) nebo vlákninu, které ve spojení s vápníkem tvoří nerozpustné sloučeniny a snižují tak jeho vstřebávání střevní sliznicí. K tvorbě nerozpustných solí v trávicím traktu dochází také při nadměrném přívodu fosfátů. Ty nalezneme v některých druzích masa a ve sladkých nápojích. „Zde je velmi nebezpečné nejen nekontrolované pití sladkých limonád u dětí, ale i časté návštěvy tzv. fast foodů. Tyto potraviny obsahují velké množství konzervačních látek a tedy hojné množství fosfátů,“ říká MUDr. Jana Čepová. Neznamená to, že žádnou z výše uvedených potravin nemůžeme jíst, ale není vhodné je konzumovat bezprostředně po sobě. Vstřebávání vápníku brání také přemíra alkoholu, cigaret, kávy, černého čaje, tavicí soli v tavených sýrech a obecně přemíra soli.

Vstřebávání a ukládání podpoří vitamíny K2 a D3

Konzumace potravin bohatých na vápník není garancí toho, že kosti nebudou trpět jeho nedostatkem. Nezáleží jen na jeho absolutním obsahu, ale také, i na biologické dostupnosti, tedy vstřebatelnosti z dané potraviny. Ta je nejvyšší v tvrdých sýrech typu ementál nebo parmezán, vysoká v ořechách nebo máku a relativně nízká v zelenině. Celému procesu absorbování vápníku dochází v tenkém střevě a vše je závislé na přítomnosti vitamínu D, který zvyšuje vstřebávání vápníku ze střev a vitaminu K2, který směřuje vápník přímo do kostí a zubů. Spolu se zdravým a vyváženým jídelníčkem, s podporou vitaminových doplňků nejen v zimních měsících, tento zdánlivě složitý proces získání a udržení správné hladiny vápníku lze zvládnout.

Pozor na různé diety

Problémy s nedostatečným příjmem vápníku mají i lidé, kteří dodržují různé nevyvážené redukční diety, kde často chybí nějaká živina, minerál nebo vitamin. Riziková je i vegetariánská strava. Málokterý člověk si dokáže v takovémto jídelníčku zajistit dostatečný příjem vápníku. Stejně tak je nesprávná kaloricky náročná strava, kde není zajištěn vyvážený příjem živin, ale převládá nadbytečný příjem cukrů nebo tuků nebo již zmíněných bílkovin. U nadšenců posiloven a obdivovatelů mohutných svalů často dochází k vyššímu příjmu bílkovin, než je pro lidské tělo běžné, což opět zhoršuje metabolismus vápníku.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.