Téměř polovina Čechů a Češek má méně vitaminu D, než je doporučená dávka. Tělo si ho přitom dokáže vyrobit v kůži samo při pobytu na slunci. Lékaři ale důrazně doporučují doplnit látku raději v jídle. Podle nich totiž kvůli zeslabené ochranné ozonové vrstvě a výrazně silnějšímu záření hrozí rakovina kůže. Řekli to představitelé odborných lékařských společností.
„Téměř polovina populace má méně než doporučenou hladinu vitaminu D. Dá se ale přijímat v potravě. Je nebezpečné dostávat ho sluněním,“ uvedl přednosta dermatovenerologické kliniky královéhradecké fakultní nemocnice Karel Ettler.
Vitamin D, který je rozpustný v tucích, je nezbytný pro vstřebávání vápníku či fosforu ve střevě. Potřeba je také pro správnou tvorbu kostí. Jeho nedostatek může mít za následek jejich měknutí. Mohou se i kazit zuby. Vitamin D obsahují třeba játra, máslo, vaječný žloutek, rybí tuk, mléko či obilniny.
Vitamin D se tvoří v kůži při působení UV záření. To je ale podle odborníků kvůli slabší ozonové vrstvě letos silné. V jasných dnech je tak situace v Česku stejná jako v Chorvatsku u moře či na severu Itálie. Hrozí spálení a riziko vzniku kožních nádorů se zvyšuje. Solární a ozonová observatoř Českého hydrometeorologického ústavu naměřila letos v květnu nejvíc UV záření za 48 let.
Nových pacientů s melanomem přibývá. Nyní jsou jich ročně zhruba 2000. Za posledních 40 let se tak počet zvedl šestkrát. Zatímco v roce 1970 lékaři odhalili 316 případů, v roce 2000 to bylo 1413 případů a předloni už 2088.
Podle lékařů je tak lepší doplňovat vitamin D stravou. „Je lepší dát si tresčí játra s cibulkou než chodit na sluníčko a spálit se,“ míní předseda lékařské České dermatovenerologické společnosti Petr Arenberger.
Podle některých názorů používání krémů s ochrannými faktory brání pronikání UV záření ke kůži a také tvorbě vitaminu D. Ettler uvedl, že namazání přípravky není nikdy tak dokonalé, aby se na tělo paprsky nedostaly. Lékaři používání ochranných prostředků s vysokým faktorem doporučují.
Vložit komentář