Mírné pití alkoholu může podstatně snížit riziko mozkové mrtvice, ale jedině tehdy, když si k tomu nedáte zároveň cigaretu. Britští vědci zjistili, že u nekuřáků mírně holdujících alkoholu je téměř o 40 procent menší riziko mrtvice než u abstinentů.
Lidé, kteří jsou v pití umírnění, pijí tedy jednu až dvě sklenky vína denně (muži o něco málo více), mají podle průzkumu o 37 procent nižší riziko mozkové mrtvice. To ale platí jen v případě, že nekouří. U kuřáků mírné popíjení alkoholu ke snížení rizika infarktu nepřispívá, uvádějí vědci z cambridgské univerzity, kteří dvanáct let sledovali 22.000 lidí. Z této sledované skupiny bylo 900 postiženo mrtvicí.
Velké množství alkoholu už ale vede ke zvýšení rizika mrtvice, protože se zvyšuje krevní tlak, a ten je v takovém případě klíčovým faktorem.
Alkohol ředí krev, může tedy bránit vytvoření krevních sraženin. Může také ovlivnit hladinu cholesterolu v krvi a snížit riziko vytváření tukových usazenin v krevním řečišti.
Kouření naopak vede k ucpávání tepen, vytváření krevních sraženin, a tím ke zvýšení rizika infarktu.
Ze studie také vyplývá, že alkohol nemůže zastavit proces, který nastartuje kouření.
„Souvislost mezi kouřením a mrtvicí je jasná – deset procent úmrtí na mrtvici a čtvrtina všech mozkových příhod jsou spojeny s kouřením. Vzdát se kouření je životně důležitý krok ke snížení rizika mozkové mrtvice,“ upozorňuje spoluautor studie Joe Korner.
Vložit komentář