Proti Alzheimerovi prý pomáhá určitá dieta

Dieta bohatá na olivový olej, ořechy, rybí a drůbeží maso, ovoce a určité druhy zeleniny může podle amerických vědců snížit nebezpečí vzniku Alzheimerovy choroby až o 40 procent. S odvoláním na vědce z Kolumbijské univerzity ve Spojených státech to oznámila agentura Reuters.

„Dieta je nejpravděpodobnější způsob jak snížit riziko nemoci. Vzhledem k tomu, že nemoc nelze léčit, je její prevence klíčová,“ řekla badatelka Yian Guová, která výzkumný tým vedla.

Tým sledoval v průměru čtyři roky dietu 2148 lidí ve věku nad 65 let. Žádný z nich na počátku studie Alzheimerovou chorobou netrpěl. Během studie se ale začala vyvíjet u 253 z nich. Jako nejméně rizikoví vyšli z tohoto hlediska ti, kteří jedli hodně ryby, drůbež, ořechy, rajčata, brokolici, špenát a ovoce, do salátů používali olivový olej a dopřávali si jen málo červeného masa a tučných mléčných výrobků.

Alzheimerova choroba je nejčastější příčina demence. Postupně vede až ke ztrátě soběstačnosti. V České republice jí trpí přes 120.000 lidí.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.