Dieta bohatá na olivový olej, ořechy, rybí a drůbeží maso, ovoce a určité druhy zeleniny může podle amerických vědců snížit nebezpečí vzniku Alzheimerovy choroby až o 40 procent. S odvoláním na vědce z Kolumbijské univerzity ve Spojených státech to oznámila agentura Reuters.
„Dieta je nejpravděpodobnější způsob jak snížit riziko nemoci. Vzhledem k tomu, že nemoc nelze léčit, je její prevence klíčová,“ řekla badatelka Yian Guová, která výzkumný tým vedla.
Tým sledoval v průměru čtyři roky dietu 2148 lidí ve věku nad 65 let. Žádný z nich na počátku studie Alzheimerovou chorobou netrpěl. Během studie se ale začala vyvíjet u 253 z nich. Jako nejméně rizikoví vyšli z tohoto hlediska ti, kteří jedli hodně ryby, drůbež, ořechy, rajčata, brokolici, špenát a ovoce, do salátů používali olivový olej a dopřávali si jen málo červeného masa a tučných mléčných výrobků.
Alzheimerova choroba je nejčastější příčina demence. Postupně vede až ke ztrátě soběstačnosti. V České republice jí trpí přes 120.000 lidí.
Vložit komentář