Vysoké hladiny vitaminů B1, B2, B6, folátu, B12, C, D a E a omega-3 mastných kyselin jsou prediktorem lepšího stavu mentálních funkcí a nižšího rizika Azheimerovy nemoci. To tvrdí výsledky vědecké studie Oregon Brain Aging Study.
To, co vědci léta jen tušili, prokázala aktuální studie oddělení neurologie Oregon Health & Science University v Portlandu v USA publikovaná v prestižním časopise Neurology. Výsledek? Kondice mozku citelně závisí na stravě a správné výživě. Je to dobrá zpráva pro nás všechny. Správná životospráva a vhodné doplňky stravy jsou základem pro předcházení Alzheimerovy nemoci a udržení mozku v dobré kondici do vysokého věku.
Většina doposud uskutečněných studií se zaměřovala na konkrétní látku a její vliv. Několik studií specificky měřilo hladiny různých živin v krvi a studovalo jejich kombinovaný vztah ke struktuře a funkci mozku. Výsledky intervenčních studií s jednou složkou však byly často zklamáním. Předchozí studie například prokázaly, že dlouhodobé užívání kyseliny listové a vitamínu B12 nejen zpomalilo zhoršování výbavnosti z okamžité a dlouhodobé paměti v porovnání s placebem, ale rovněž zlepšovala tyto funkce v průběhu dvou let.
Nejnovější studie se oproti těm předchozím zaměřuje na celý soubor látek, jejich vzájemnou interakci a vliv na mozek. Oregon Brain Aging Study byla zahájena v roce 1989 na oddělení neurologie Oregonské zdravovědné a přírodovědné univerzity. Cílem studie bylo prozkoumat vztah mezi stavem živin a ukazateli zdraví mozku u starších osob bez demence. Tato studie zahrnovala 104 zdravých osob ve věku 87 +/- 10 let s malým počtem známých rizikových faktorů Alzheimerovy choroby. Účastníci absolvovali neuropsychologické vyšetření a vyšetření pomocí magnetické rezonance, která zjišťovala celkový objem mozku, stav bílé hmoty mozku a další parametry. Soubor zkoumaných látek odpovídá složení výrobku Efalex Active 50+, v ČR prodávaným pod názvem Acutil..
Studie potvrdila hmatatelný význam sledovaných látek. Složení živin v krvi přispívá ke stavu kognitivních funkcí u daného jedince 17 %, k celkovému objemu mozku 34 % a k zlepšení stavu bílé hmoty mozku v 9 %. Pacienti s vyššími hladinami omega-3 mastných kyselin měli lepší exekutivní funkce a větší celkový objem mozku.
Naopak u pacientů s vyššími plazmatickými hladinami vitaminů B1, B2, B6, folátu, B12, C, D a E a omega -3 mastných kyselin byly zaznamenány lepší mentální funkce a menší úbytek objemu mozku, což potvrzují i jiné výzkumy. „Největší pozitivní efekt na kognitivní funkce stárnoucích jedinců byl prokázán v případě substituce omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami,“ uvádí prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc.
Změny kognitivních funkcí nesouvisí až tolik s konzumací tuků jako takových, ale velmi záleží na jejich složení a na specifických typech (mastné kyseliny saturované, mono- či polynesaturované). Účastníci výzkumu s vyššími hladinami plazmatických trans tuků měli celkově horší kognitivní funkce (paměť, pozornost, jazykové schopnosti, rychlost zpracování a globální funkce) a menší celkový objem mozku.
Prokázalo se také, že nevhodná a nezdravá strava s vysokou kalorickou, avšak minimální nutriční hodnotou působí na mozkovou činnost negativně a může vést k Alzheimerově nemoci, zatímco strava s vysokým obsahem různých vitaminů a omega-3 mastných kyselin může poskytovat určitou ochranu.
Výsledky této studie jsou dalším krokem k prevenci výskytu Alzheimerovy nemoci. Rutinní analýza hladin živin v krvi by mohla pomoci při identifikaci jedinců s vyšším rizikem rozvoje změn kognitivních funkcí a změn objemu mozku, které jsou spojovány právě s Alzheimerovou nemocí.
Mozek v kondici i ve vysokém věku
Podle současných průzkumů se výskyt poruch paměti a demence objevuje již od 50 let a s věkem stoupá. V populaci starších osob se vyskytuje demence zhruba v 15 % a u osob starších 80 let roste výskyt na 20 – 40 %. Podle vyjádření prof. MUDr. Jiřího Rabocha DrSc. se kombinace látek, které jsou obsaženy například v přípravku Acutil, účinně podílí na podpoře paměti a mozkových funkcí a je přínosná v prevenci poruch paměti a oddálení demence.
Vložit komentář