Strava a mozková činnost

Poskytuje vaše každodenní strava mozku vše, co potřebuje? Jakou roli hraje dědičnost vzhledem k riziku onemocnění Alzheimerovou chorobou? A které látky jsou pro mozek obzvlášť důležité? Přinášíme několik základních odpovědí na otázky ohledně zajištění správné výživy a fungování vašeho mozku.

Kdo z nás si může říct, že jeho jídelníček je vzorný a obsahuje všechny důležité složky? Ve většině případů běžná strava neobsahuje veškeré důležité živiny, které váš mozek ke svému optimálnímu fungování potřebuje. A které látky jsou pro váš mozek a jeho správné fungování obzvlášť důležité? „Největší pozitivní efekt na kognitivní funkce stárnoucích jedinců byl prokázán v případě substituce omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami. Obdobné důkazy svědčí i pro kladné působení kyseliny listové, vitaminu B12 a ginkgo biloba,“ uvádí ve svém odborném článku profesor MUDr. Jiří Raboch, DrSc.[1]

Určitě proto dopřejte svému tělu stravu bohatou na omega-3 mastné kyseliny. A co se vlastně pod názvem omega-3 skrývá? Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou esenciální mastné kyseliny, o kterých se v současné době mluví čím dál častěji. Důležité jsou již v těhotenství pro správný vývoj plodu, následně hrají významnou úlohu ve vývoji kojenců. V dospělém věku napomáhají učení, koncentraci a podporují mozkové funkce.

Ideální by tedy bylo konzumovat ryby alespoň jednou týdně. A když vám ryby nechutnají? Ideálním pomocníkem je v tomto případě doplněk stravy Acutil, který kromě omega-3 nenasycených mastných kyselin obsahuje také výtažek z ginkgo biloby, fosfatidylserin, vitamín B12 i E nebo kyselinu listovou.

Co omega-3 mastné kyseliny a Alzheimer?

Nejnovější studie provedená v Oregonu – Oregon Brain Aging Study[2] – se zaměřuje na soubor látek, jejich vzájemnou interakci a vliv na mozek. Soubor zkoumaných látek odpovídá složení výrobku Efalex Active 50+, v ČR prodávaným právě jako Acutil. Uvedená studie potvrzuje, že správná životospráva a vhodné doplňky stravy s obsahem omega-3 mastných kyselin a dalších důležitých látek jsou základem pro udržení mozku v dobré kondici i ve vysokém věku. Studie dále prokázala, že strava s vysokou kalorickou, avšak minimální nutriční hodnotou (fast-food) může vést k Alzheimerově nemoci, zatímco stravu s vysokým obsahem vitaminů a omega-3 mastných kyselin můžeme považovat za preventivní opatření vůči této chorobě.

Jak jsme na tom s dědičností Alzheimerovy choroby?

Pokud byla některým členům vaší rodiny diagnostikována Alzheimerova choroba, ještě to nutně neznamená, že se nemoc rozvine také u vás. Pokud nemocí trpí jeden z vašich rodičů, je u vás riziko onemocnění o něco vyšší. Podle nových studií je pravděpodobnost dědičnosti choroby vyšší po matce než po otci, dědičné formy však představují pouze několik procent alzheimerovských pacientů.


[1] Raboch, Jiří. Kognitivní funkce, stárnutí a stravovací návyky. Česká a slovenská psychiatrie 2010, 106(2): 81-86, dostupné z http://www.cspsychiatr.cz/detail.php?stat=37.
[2] Browman G.L. et al., Nutrient biomarker patterns, cognitive function and MRI measures of brain aging in Neurology. 2012, 24;78(4):241- 249. Epub 2011 Dec 28, dostupné z http://www.natap.org/2012/HIV/Neurology-2011-Bowman-WNL.0b013e3182436598.pdf.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.