Náctiletí chlapci, kteří mají ve svém jídelníčku alespoň jednou týdně rybu, jsou na tom s inteligencí lépe než jejich vrstevníci, co ryby nejedí. Podle agentury DPA to zjistili vědci univerzity ve švédském Göteborgu. Výsledky otiskl časopis o zdraví dětí Acta Paediatrica.
Tým odborníků zkoumal 3972 chlapců ve věku 15 let. Po třech letech, kdy mladíci mohli jít k odvodu do armády, se na ně zaměřil znovu. Rybu jedenkrát týdně mezitím jedlo 58 procent sledovaných hochů, víckrát v týdnu si ji dopřálo 20 procent mladíků.
Hoši, co měli rybí maso jednou týdně, měli o šest procent lepší vyjadřovací i jiné intelektuální schopnosti než ti, kteří ryby nejedli. Pokud si rybí maso dali dvakrát či víckrát v týdnu, rozdíl byl téměř dvojnásobný. Byli na tom dokonce o 11 procent lépe než chlapci bez ryb v jídelníčku.
Podle šéfa výzkumu Kjella Toréna studie poprvé prokázala, že v této fázi vývinu mají ryby ve stravě pozitivní vliv na inteligenci člověka. Její zvýšení vědci u hochů pozorovali nezávisle na vzdělání jejich rodičů, uvedla DPA.
Zatím ale stále není úplně jasné, čím vlastně ryby k rozvoji poznávacích a jiných schopnosti přispívají. Obsahují například mastné kyseliny omega 3 a 6.
Vložit komentář