Náctiletí chlapci, kteří často jedí ryby, jsou chytřejší

Náctiletí chlapci, kteří mají ve svém jídelníčku alespoň jednou týdně rybu, jsou na tom s inteligencí lépe než jejich vrstevníci, co ryby nejedí. Podle agentury DPA to zjistili vědci univerzity ve švédském Göteborgu. Výsledky otiskl časopis o zdraví dětí Acta Paediatrica.

Tým odborníků zkoumal 3972 chlapců ve věku 15 let. Po třech letech, kdy mladíci mohli jít k odvodu do armády, se na ně zaměřil znovu. Rybu jedenkrát týdně mezitím jedlo 58 procent sledovaných hochů, víckrát v týdnu si ji dopřálo 20 procent mladíků.
Hoši, co měli rybí maso jednou týdně, měli o šest procent lepší vyjadřovací i jiné intelektuální schopnosti než ti, kteří ryby nejedli. Pokud si rybí maso dali dvakrát či víckrát v týdnu, rozdíl byl téměř dvojnásobný. Byli na tom dokonce o 11 procent lépe než chlapci bez ryb v jídelníčku.
Podle šéfa výzkumu Kjella Toréna studie poprvé prokázala, že v této fázi vývinu mají ryby ve stravě pozitivní vliv na inteligenci člověka. Její zvýšení vědci u hochů pozorovali nezávisle na vzdělání jejich rodičů, uvedla DPA.
Zatím ale stále není úplně jasné, čím vlastně ryby k rozvoji poznávacích a jiných schopnosti přispívají. Obsahují například mastné kyseliny omega 3 a 6.

Vložit komentář

Komentáře slouží ke svobodné výměně názorů či vyjádření názoru na dané téma. Váš příspěvek ale přitom nesmí jakýmkoliv způsobem porušovat zákony ČR, zejména nesmí propagovat národnostní, rasovou, náboženskou či jinou nesnášenlivost. Je také třeba respektovat soukromí jiných lidí, a proto je zakázáno zveřejňovat soukromé údaje o jiných osobách. Výslovně je zakázáno komentovat léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Redakce si vyhrazuje právo bez předchozího upozornění odstranit komentáře, které porušují výše uvedená pravidla.

Do komentářů prosím nevkládejte dotazy ohledně zdravotního stavu, pokud potřebujete poradit, můžete se zeptat v sekci PORADNA. Děkujeme za pochopení.